Френският външен министър Ален Жупе призова турските власти да проявят здрав разум, след гневната турска реакция на закона за арменския геноцид, предадоха световните информационни агенции.

Според него, реакцията на Турция е пресилена.

Той разкритикува готвените от Анкара серия санкции и заяви, че двете държави имат интерес от добри двустранни отношения и развалянето им би било грешка.

Приемането на законопроекта за криминализиране отказа на арменския геноцид от долната камара на френския парламент предизвика истинска криза в отношенията между Франция и Турция.

Малко след като стана ясно, че турският посланик ще бъде отзован от Париж, премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви серия от мерки срещу Франция.

На първо място Турция анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения. Турските власти няма да позволят и акостиране и кацане на своя територия на френски военни кораби и самолети.  

Според турския премиер приемането на закона ще отвори много дълбоки и непоправими рани в отношенията между двете страни.

Ердоган определи приетите мерки като политика, основана на расизма, дискриминацията и ксенофобията.

Преразглеждаме отношенията си с Франция, категоричен бе премиерът на Турция.

Според френските медии обявеното от него е само първият етап от серията бъдещи проблеми между двете страни. 

Американските власти засега се обявяват за умерен тон в отношенията медду двете държави, а от ОССЕ изразиха притесненията си от закона.