Пет години след трагедията в дискотека "Индиго" Софийски градски съд под председателството на бившия правосъден министър Антон Станков произнесе присъдите.

  • Цвятко Барчовски (бившия председател на Комитета за младежта и спорта) - признат за виновен, осъден на 3 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 1500 лева, като отлага изтърпяването на наканието за срок от 3 години.
  • Архитект Стоян Янев (бивш главен архитект на столицата) - признат за невиновен.
  • Красимир Илиев (управител на кооперация "Ялта") - невиновен.
  • Ангел Николов (управителя на дискотека "Индиго") - виновен, наложено му е административно наказание в размер на 3000 лева, като трябва да изплати обезщетение в размер на 30 000 лв за неимуществени вреди на майката на едно от децата - Марияна Тодорова
  • Анри Силаги (охрана) - невиновен
  • Георги Васлиев (охрана) - невиновен

След произнасянето на присъдите обвинението заяви, че не е доволно от решението на съда.
От своя страна обвинените по делото „Индиго" отказаха всякакъв коментар.
Днешното решение на съда може да бъде обжалвано в 18-дневен срок.

Общо 23 години затвор за всички подсъдими по делото "Индиго" поиска на днешното заседание прокуратурата.

Обвинението поиска за Цвятко Барчовски 3 години лишаване от свобода, а за всички останали - Стоян Янев, Красимир Илиев, Ангел Николов, Анри Силаги и Георги Василев - по 4 години.

Срещу тях е повдигнато обвинение за непредумишлено убийство по непредпазливост

Защитата на обвиняемите, Георги Гатев, адвокат на Ангел Николов, в своята пледоария изрази становището, че делото „Индиго" е дело, повлияно значително от общественото мнение, а не от обективни факти.
Тук той припомни, че президентът Първанов и други държавници са се ангажирали пряко с това дело. Това от своя страна означава, че върху магистратите им е оказан натиск.

Във въпросната вечер на инцидента, действително са се струпали много голямо количество деца, за което моя подзащитен не носи никаква вина 
              адвокат Гатев

Гатев подчерта, че самите високопоставени лица, които са се ангажирали с това дело, не са запознати с обективните обстоятелства.
Не може заради показанията на няколко родители, които по една или друга причина проявяват пристрастност, в частност към Красимир Илиев и Ангел Николов, да се направи обективна оценка за реалното състояние на нещата.

Адвокатът даде пример, че по делото са били снети показанията на 50 деца, присъствали на инцидента.
На всяко дете следователят е задавал въпроса: Чисти ли бяха стълбите?, а отговорът е бил положителен.

Въпросът за стълбите е поставен не случайно, тъй като в обвинителния акт се е посочвало, че стълбите са били заледени, а това е било допълнителна предпоставка за нещастието.

От друга страна, уточни защитникът на Николов, от въпросната дискотека „Индиго" не е имало никакви оплаквания, всичко е било мирно и тихо.
Нещо повече, родителите са оставили децата сами да отидат в дискотеката, а това е признак на доверие към собствениците на дискотеката, че всичко ще протече нормално.

Във въпросната вечер на инцидента, действително са се струпали много голямо количество деца, за което моя подзащитен не носи никаква вина, пледира защитникът.

Фондация, чието име Гатев не уточни, е трябвало да организира в дискотеката мероприятие то, довело до фатални последствия.

Адвокатът посочи, че Ангел Николов е направил необходимото.
Имало е 3 бодигарда на входа на дискотеката, които да осигуряват нормалното влизане на дискотеката.
Гатев допълни, че всичко казано до момента е достатъчно основание съдът да промени мнението си и да произнесе оправдателна присъда за Ангел Николов.

Адвокат Ина Лулчева, защитник на подсъдимия Красимир Илиев уточни от своя страна, че обвинението иска такава тежка присъда за нейния клиент, само като се обосновава на предположения - какво е трябвало да свърши нейният подзащитен, за да гарантира недопускането на инцидента.

В кулоарите на съда, подсъдимия Цвятко Барчовски - тогавашен председател на Комитета за младежта и спорта - уточни, че неговите действия са целесъобразни и законосъобразни.
Според него всичко нормативни документи са съвсем оправдани за него.

На въпрос: Какво очаквате? Не е ли време всичко да приключи?, Барчовски отговори - Да не дърпаме лъва за опашката. Надявам се всичко да бъде в наша полза.