Взети са почвени проби от района на спукания тръбопровод в землището на новозагорското село Ценино, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Те са взети от Регионалната лаборатория-Стара Загора. Едната проба е фонова, а другите две са от мястото на разлива.

След установяване степента на замърсяване, срещу оператора ще се предприемат административно наказателни мерки, предупреждават от екоминистерството.

Припомняме, трактор е закачил и спукал тръбопровод в нива до новозагорското село Ценино. В резултат на инцидента е предизвикан разлив. Тонове гориво се изливат в импровизиран канал на около 700 метра от селото.

Екип на РИОСВ-Стара Загора извърши проверка в района на селата Ценино и Кортен, на мястото на спукания тръбопровод. Те са обходили терена около мястото на инцидента. Установили са, че операторът е предприел мерки за ограничаване на разлива, а засегнатите от изтичането на нефтопродуктите територии са с площ от около 80 кв.м.

На оператора са издадени предписания за предприемане на действия по третиране на замърсените почви съгласно Закона за управление на отпадъците, става ясно още от съобщението до медиите.