И синият кандидат за кмет на София Прошко Прошков поиска касиране на избора в столицата. Той подаде жалба до Административен съд София-град във връзка с установените многобройните нарушения, наблюдавани на изборите за кмет на столицата, провели се на 23 октомври.

Припомняме, вчера същото стори и кандидатът на БСП Георги Кадиев.

Както и Кадиев, Прошков признава, че една от истините за тези избори е, че той не ги е спечелил и не очаква дори и повторно броене да размести класирането.

Не искам да касирам изборите заради незадоволителния си резултат, а защото като участник в тези избори се чувствам длъжен заради хората, които ме подкрепиха, за хората, които дадоха доверие на другите кандидати, заради онези над 10 000 души, които преживяха кошмара на това да бъдат членове на избирателни комисии или застъпници, заявява Прошков, който като водач на общинарската листа на Синята коалиция влиза в Столичния общински съвет.

Толкова много нарушения, брутална намеса на администрацията и политици в изборния процес оставят у всички демократично мислещи хора в София, независимо коя партия и кандидат подкрепят, усещане за несправедливост и кражба.

Сега в Кърджали вече броят повторно, но не бива това да се случва само по жалби на ГЕРБ, заявява още Прошков и посочва осем основни мотива за искането си.