Близо 70% от населението в Източна и Южна Украйна категорично е против присъединяване с Русия, като не подкрепя идеята за отделянето на своята област и вливането й в Руската федерация.

Това сочат данните на социологическо проучване, проведено от Киевския международен институт по социология, съобщава УНИАН.

Според данните 69,7% от запитаните са се обявили срещу отделянето на своята област от Украйна. Само 15,4% от населението искат да се присъединят към Русия, а 12,5% са се затруднили да отговорят.

Най-много противници на сепаратизма има в Николаевска област, като 85,4% от нейните жители са противници на вливането в Русия, в Херсонска област - 84,6%, в Днепропетровска област - 84,1%.

В Харковска област цели 65,6% са за оставане в рамките на Украйна, в Донецка област - 52,2%, в Луганска област - 51,9%.

Съответно подкрепа за присъединяване към Русия са изразили 30,3% от жителите на Луганска област, 27,5% от тези на Донецка област и 16,1% от хората в Харковска област. В другите области подкрепата за сепаратизъм е пренебрежимо малка.

В същото време, по мнението на респондентите, Русия привлича населението, живеещо в югоизточните части на Украйна със стабилна икономика, високи заплати и пенсии, стабилност на властта.