Иранският президент Хасан Рохани обвини арабски и западни правителства, че си правят грешни сметки, подкрепяйки сирийските бунтовници, след като представители на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава" се събраха в Париж, съобщават „Франс прес" и „Ройтерс".

Говорейки по време на прием на намиращия се на посещение в Иран председател на сирийския парламент, Рохани поднови отдавнашните обвинения на Иран, че подкрепата на тези правителства за въоръжената съпротива срещу техния съюзник Сирия е довела до възхода на джихадистите.

„За съжаление някои страни неправилно оцениха ситуацията и си мислеха, че терористичните групировки ще бъдат средство за тях да постигнат своите цели, докато рано или късно те самите винаги бяха засягани от напастта на тероризма", посочи иранският президент.

„След четири години на съпротива и постоянство, планът на враговете на Сирия, които мислеха, че могат да я доминират в рамките на няколко месеца, се разпадна", коментирал още Рохани.

Правителството и народа на Иран ще стоят до правителството и народа на Сирия докрая", каза още иранският президент.

Техеран предоставя оръжия, военни съветници и финансова подкрепа за своя съюзник Сирия в борбата й срещу бунт, който започна преди повече от 4 години и който в течение на времето беше доминиран все повече от джихадистите - и от „Ислямска държава", и от присъдружния на „Ал Кайда" - „Фронт ал Нусра".

Лидерите на водената от САЩ коалиция, която осъществява въздушни удари срещу „Ислямска държава" в Сирия и съседен Ирак, се срещат във вторник да преразгледат стратегията си след няколкото скорошни успешни настъпления на джихадистите.

Иракският премиер Хайдер ал Абади информира коалицията за плановете на правителството за възвръщането на контрола над стратегическия западен иракски град Рамади.

Обаче коалицията продължава да бойкотира сирийските власти, като политиката им продължава да се съсредоточава върху набирането и обучаването на умерени бунтовници, които да се бият и с джихадистите, и със силите на режима на президента Башар ал Асад.