Австрийската полиция проведе мащабна операция по претърсване на жилища, джамии и други религиозни обекти в страната рано тази сутрин, която беше насочена към заподозрени джихадисти, информира местната медия Austria Press Agency, позовавайки на полицейски източници, предаде „Франс прес".

Издадени са 20 заповеди за арест, но остава неясно дали има арестувани. По-късно стана ясно, че са арестувани 13 души.

Операцията е проведена във Виена и градовете Грац и Линц. В нея са участвали около 500 служители на реда. Действията са били предприети след двугодишно разследване на няколко души, които са заподозрени за вербуването на млади хора да се бият в Сирия.

Основният заподозрян е босненски проповедник.

Отделно местният всекидневник Kronen Zeitung пише, че заподозрените се разследват за подпомагане финансирането на „Ислямска държава".

Официални представители нито потвърдиха, нито опровергаха информацията пред „Франс прес", че е проведена такава операция. Прокуратурата, която координира операцията, ще даде пресконференция по-късно днес.

Според данни на вътрешното министерство около 150 души са напуснали Австрия, за да се присъединят към джихадистите в Сирия и Ирак.