„Започва строителството на един от големите проекти в област Кърджали, който ще доведе до промяна в качеството на живот и на услугите на над 10 хил. жители. Той показва какъв е смисълът в инвестирането в екологичната инфраструктура".

Това заяви, цитирана от Money.bg, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на церемонията по полагането на първа копка на водния проект на община Момчилград.

Интегрираният проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води /ГПСОВ/ в гр. Момчилград" се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." и е на стойност над 25 милиона лева.

По проект се предвижда реконструкция на 15,3 км канализационна, 13,3 км водоснабдителна мрежа, както и нови 5,5 км канализационна мрежа.

„Това е най-мащабният проект на Община Момчилград досега. С реализацията му ще се модернизира и доизгради ВиК мрежата, която е изграждана преди повече от половин век. Загубите от водопроводната мрежа са около 63% и това показва, че състояние е много тежко. Поради тази причина е наложителна спешна реконструкция", каза кметът Акиф Акиф. Той подчерта, че изграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води - Момчилград ще доведе до намаляване на замърсяването на околната среда.

Реализацията на водния проект на Момчилград ще доведе до положителен социално-икономически и екологичен ефект. В резултат на неговото изпълнение ще бъдат създадени допълнителни работни места, ще се повиши жизненият стандарт на населението в района, в реката ще се вливат пречистени води.