Франция е за намаляване на санкциите срещу Русия, ако Москва се включи в разрешаването на кризата в Украйна, заяви френският президент Франсоа Оланд, съобщават руски медии.

Не са необходими нови санкции, ако Русия се присъедини, а напротив, нужно е намаляване на санкциите, поясни той преди началото на срещата на ЕС.

Русия трябва да се изтегли от Украйна и да се включи в решаването на важните международни въпроси. Русия изпитва затруднения, които не са в полза на никого, каза от своя страна италианският премиер Матео Ренци в Брюксел. Той се обяви против нови санкции срещу Москва.

Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова руския президент Владимир Путин радикално да промени отношението си към останалата част от света и да сътрудничи повече.

Финансовата криза в Русия не е добра новина за руските граждани или за Украйна, Европа или останалия свят, поясни тя.

Президентът Путин и руското лидерство трябва сериозно да се отнесат към нуждата от въвеждане на радикална промяна в тяхното отношение към останалия свят и да превключат на режим сътрудничество. Светът никога не е бил толкова опасен и нестабилен като днес и ще бъде добра новина, ако успеем да изградим конструктивни отношения, за да се споразумеем по някои кризи, започвайки от Украйна", заключи тя.

Междувременно лидерите на страните от ЕС се събраха в Брюксел за среща на върха, на която ще търсят дългосрочна стратегия за отношенията с Русия, отбелязва "Ройтерс".

Домакинът Доналд Туск, новият председател на Европейския съвет, заяви, че за да бъде запазена стабилността по източните граници на блока, е необходима дискусия за бъдещето на тези отношения.

"Ситуацията е наистина драматична и много динамична и разбира се изисква незабавни реакции", каза той при пристигането си за срещата.

"Няма да намерим дългосрочно решение за Украйна без адекватна и принципна и
същевременно твърда и отговорна стратегия към Русия
", заяви Туск, който беше премиер на Полша и твърд поддръжник на Украйна в конфликта й с Русия. "За мен е ясно, че в основата на тази стратегия трябва да е една модерна, стабилна и независима
Украйна", добави той.