Лидерът на ПЕС Сергей Станишев откри кампанията на Виктор Понта за президентската надпревара в Румъния, съобщават от БСП. „С избирането на Виктор за премиер вие отворихте нова страница в историята на Румъния. Сега сте на път да започнете цяла нова глава", заяви Станишев. „Ако искате държава с демокрация, уважавана от всички, в която всеки гражданин има достъп до образование и достойна пенсия, в която здравеопазването е приоритет, гласувайте на 2 ноември за единствения човек, способен да постигне това - Виктор Понта", продължи той.

По данни на социолозите Понта има солидна преднина - 45%, пред опонента си - 22%.

Пред 70 000 души Станишев заяви, че 25 милиона мъже и жени в Европа са безработни. 5.7 милиона млади хора са без работа; 125 млн. души - всеки четвърти европеец, е заплашен от бедност или социално изключване, подчерта той. „Дайте ни сила да променим това! Заедно ще победим политиката на аритметичните ограничения и ще се борим за растеж на икономиката, инвестиции и нови работни места", каза още Станишев.

Благодаря на моя приятел Сергей Станишев за подкрепата в изключително трудни за мен моменти. За трети път един от най-модерните политици на Европа открива наша победна кампания", заяви от своя страна Виктор Понта. Той подчерта, че това се е случило през 2012 г. на парламентарните избори, на европейските през тази година и сега - на важните за бъдещето на Румъния президентски избори.

Победата на Виктор Понта в Румъния ще донесе още по-силна позиция на ПЕС на масата на лидерите в Европейския съвет, посочват още от „Позитано" 20.