След първоначалната информация, че началникът на политическия кабинет на министъра на вътрешните Румен Петков Александър Петров е разследван за престъпление по служба в качеството му на член на хазартната комисия, стана ясно, че прокуратурата е образувала дело срещу неизвестни длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта, съобщиха от БНР и Дарик.

Впоследствие от БНР уточниха, че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу цялото ръководство на комисията по хазарт.

Освен срещу Александър Петров, проверката за издаването на лиценз на чуждестранен бизнесмен, който е разследван за пране на пари, тече и срещу Петър Василев, началник на местата за лишаване от свобода, служителите на финансовото министерство Иван Еничаров и Камелия Стоянова, както и срещу Димитър Терзиев, който е временно изпълняващ длъжността директор на комисията по хазарт.
Досъдебното производство се води от дознател на МВР.
По случая вече има разпитани няколко отговорни длъжностни лица, като сред тях не е Александър Петров.

Ако бъдат признати за виновни те могат да получат до 5 години затвор.

Стана ясно също така, че конкретният повод за разследването е издаден лиценз за хазартна дейност на собственика на хотел "Принцес" - турския бизнесмен Суди Озкан.

ПОСЛЕДНО
След разговор с министър Румен Петков, началникът на кабинета Александър Петров е излязъл в отпуск до приключване на предварителната проверка, разпоредена от прокуратурата. Мотив за отпуска е желанието му да не влияе или въздейства на проверката. Петров е уведомил министъра, че по негово настояване, като член на Държавната комисия по хазарта, са изискани всички документи от спецслужбите, необходими за издаването на въпросния лиценз. От своя страна министър Румен Петков е помолил главния прокурор Борис Велчев проверката да бъде ускорена, като МВР ще съдейства за максимално бързото приключване на случая.
             Пресцентър МВР

Главният прокурор Борис Велчев уточни, цитиран от Дарик, че прокуратурата проверява дали някой от комисията не е превишил правата си с даването на лиценза, тъй като от Национална служба "Сигурност" са дали становище да не се дава такъв лиценз на Суди Озкан, понеже турският бизнесмен е разследван в чужбина.

И главният прокурор Борис Велчев, и градският прокурор Николай Кокинов уточняват, че разрешението на определено лице да извършва хазартна дейност е колективно решение на комисията по хазарта и не може да се твърди вина на определен неин член.

Прокурорите отбелязват, че няма повдигнати обвинения.
Делото е образувано преди 10 дни от прокурора в Софийската градска прокуратура Роман Василев по член 282 от Наказателния кодекс за длъжностно престъпление.

Шефът на комисията:
Председателят на Държавната комисия по хазарта Димитър Терзиев заяви, че до момента никой не го е търсил за информация, нито е викан за разпит по повод неправомерно издаване на лиценз на хазартна дейност на бизнесмен, който е разследван за пране на пари.

Според Терзиев, цитиран от БНР, издаването на лиценз става на базата на предоставени документи.
Ако те отговарят на изискванията, тогава се издава лиценз.

На въпроса кой в комисията отговаря за получаването на информация от службите дали даден кандидат за лиценз се разследва, Терзиев отговори, че запитването се прави от експерт в зависимост от това дали е нужна допълнителна информация.

Ако след това има допълнителни доказателства, които показват, че кандидатът е разследван, то дори и подготвените документи да отговарят на изискванията на комисията, лицензът може да бъде отказан.