Силвио Берлускони се сравни с бившия диктатор Бенито Мусолини. В интервю за La Stampa италианският премиер заявява, че прочел писма на Мусолини до неговата любовница Кларета, в едно от които се казва: "Ти не разбираш, че аз нищо не решавам, аз мога само да давам предложения".

„В този случай и аз се чувствам по същия начин", коментира Берлускони в контекста на коментарите около евентуалната неговата оставка.

Италианският премиер призна, че той не е диктатор, за разлика от Мусолини. В същото време, по думите му, той смята, че авторите на настоящата Конституция, страхувайки се да не повтори историята, умишлено са орязали правомощията на изпълнителната власт, т.е. на правителството.

"Естествено не съм диктатор, нищо че вие го пишехте години наред. Искам обаче да кажа, че бащите на нашата конституция - тъкмо от страх историята да не се повтори, прекомерно отслабиха изпълнителната власт", подчерта Берлускони.

Искам да ви попитам нещо - глава на правителството ли е този, който не може да застави икономическия министър да провежда икономическата политика, в която вярва, запита премиерът.

Той подчерта, че се чувства уморен от това, че не може да диктува своята линия и да провежда политиката, която счита за правилна:„Уморен съм от това, че не успях да определя курса и не можех да провеждам политиката, която исках. Чувствам се по-силен като свободен гражданин, отколкото като премиер."

Силвио Берлускони заяви готовност да подаде оставка, но едва когато парламентът утвърди плана за икономически реформи. Вчера депутатите гласуваха отчета за изпълнението на Бюджет 2010. Съдейки по резултатите от гласуването, стана ясно, че Берлускони е загубил подкрепата на абсолютното мнозинство в парламента.

В интервюто той категорично заявява, че решението му да напусне поста е окончателно и не предвижда да се кандидатира за нов мандат. За свой наследник той си е „харесал" бившия министър на правосъдието Анджелино Алфано, който в момента е секретар на партията на Берлускони.