България не може да очаква следващият мониторингов доклад за страната ни да бъде особено положителен и трябва да бъде подготвена. Това заяви след срещи в Брюксел вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов, цитиран от кореспондентката на БНР.

Иванов информира, че новата Европейска комисия има намерение да излезе с докладите за България и Румъния навреме, т.е. през втората половина на януари. Те ще очертаят сериозна разлика между двете страни.

От думите на министър Иванов става ясно, че в разговорите му в дирекция „Правосъдие" и в Генералния секретариат на Европейската комисия не е ставало дума за разделяне на България и Румъния. Сравнението между тях обаче не било в наша полза.

Христо Иванов обясни, че е била подчертана засилващата се разлика между България и Румъния. Той смята, че това нещо, което трябва да ни притеснява. В същото време е и допълнителен фактор, който би трябвало да ни мобилизира, особено на политическо ниво.

Вицепремиерът е убеден, че възможността на политическите сили да се обединят около ясен план за реформи ще е ключова за следващите месеци. Той смята, че на първо място е важно проблемите да бъдат признати ясно, а на второ място е корупцията. „И то не просто индивидуална корупция, а систематична", обясни Иванов.

Правосъдният министър е представил в Европейската комисия Стратегията за съдебна реформа. Той подчерта, че България няма да постигне сериозен напредък, ако мерките в съда и прокуратурата не се допълнят със същите по задълбоченост и обхват реформи в полицията.

По мнението на Христо Иванов това е едно много голямо предизвикателство за следващото управление. Според него то трябва да постави темата за реформата в МВР на дневен ред.