След културни дебати народните представители приеха на 9-тия час от работния си ден бюджета на ресорното министерство на културата.

90 народни представители одобриха заложените пари за култура за следващата година, 37 не се съгласиха с такива числа, а трима се въздържаха.

Заложените приходи в културното министерство са в размер на 21 млн. лева. Очакваните разходи на ведомството пък през следващата година са общо 120 млн. лева.

Опозицията ГЕРБ не направи изключение от обичайните си критики и не хареса и предвидения бюджет за култура през следващата 2014 година. Имайки възможността да вземат думата от парламентарната трибуна, народните представители от ГЕРБ се оплакаха от заложените пари за Министерство на културата през предстоящите 12 месеца.

Не случайно бюджетът на културното министерство е единственият бюджет, който не е подкрепен от културната парламентарна комисия. Според депутата от опозицията Гинче Караминова този бюджет показва пълно пренебрежение на правителството към културата и хората, които я създават. "Това ли е мисията на управляващите за развитието на българската култура?!", попита Караминова и сигнализира още веднъж, че с такива пари театрите, музеите и културните институти у нас не е ясно дали ще получат изработеното. "Това, което получава културата, е нищожно", заключи "герберът".

Гинче Караминова прочете цялото си изказване, което накара народният представител от левицата Антон Кутев да обърне внимание на това, че тя чете от предварително написани листове.
Кутев обаче използва случая да призове бившите управляващи да посочат в кой точно от своите общо четири бюджета са изпълнили изцяло Закона за филмовото изкуство. "Как се получава така, че когато за една година се намалява с два млн. лева субсидията за култура, силистренският драматичен театър отвори врати, а по ваше време - затвори?", попита още "червеният" Кутев.

По-смела в упреците бе народният представител от ГЕРБ Ирена Коцева, която заяви, че е притеснена за бъдещето на българската култура. " Бюджет 2014 цели унищожаване на духовността, а когато махнем духовността, остава само битовността", отбеляза Коцева.

Като обиден определи тя бюджета на културното министерство и дори даде предложение за това от къде могат да се вземат още пари, а именно от Министерство на инвестиционното проектиране.

Народният избраник от БСП Петър Мутафчиев поиска думата за процедурно предложение и заяви - "Аз благодаря на двете колежки за литературните есета на тема култура. Предайте написаните си изказвания към стенописките и да пропуснем тези изказвания".

Чу се и още едно предложение от ГЕРБ, а именно допълнителни 2 млн. лева за дейността на обществените библиотеки и читалища, които в малките населени места в страната са единствените институции, които са източник на информация и култура за българските граждани.

Не ни карайте да искаме и вашата оставка, с тези думи  Станислав Иванов от ГЕРБ пък се обърна към председателя на НС Михаил Миков. По-рано днес той се почувства засегнат и от воденето на социалистката Мая Манолова, на която вече бе поискана оставката.

Опозицията възнегодува отново след редица процедури по отрицателен вот след гласуването на бюджета за култура за следващата година.

След кратки пререкания по процедурни похвати и по начина на водене, депутатите се захванаха и с бюджета на Министерството по околната среда и водите.