Софийски апелативен съд остави в ареста ексвоенния министър Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров.

Припомняме ви, че те обжалват решението на Софийски градски съд от неделя.

Основните мотиви на Апелативния съд да потвърди мярката, определена от СГС е, че тримата могат да извършат престъпление, като основно могат да повлияят на лица, които са дали някакви данни по делото.

Освен това съдът е решил, че общественият интерес е надделял над презумпцията за невинност.

По-рано днес тримата пристигнаха в Съдебната палата със засилена съдебна охрана и бяха посрещнати от много журналисти. Никой от тях обаче не пожела да отговори на въпросите на медиите. Заседанието се води при закрити врата.

На днешното заседание стана ясно, че при определяне на мерките на тримата задържани, един от мотивите, който е изтъкнал СГС засяга член от НК, част от който обаче е отпаднал.

Става въпрос за това, че подсъдимите могат евентуално да укрият доказателствата. Припомняме ви, че всичките улики около разследването бяха събрани чрез СРС-та.

В началото на заседанието Стефан Атанасов, защитникът на Петър Сантиров, заяви, че в момента текат разпити на 4-ма свидетели.

Съдия Сантиров отстранен от поста
                                    Още...

Става въпрос за шофьорите на Николай Цонев. По думите му те нямат отношение и не знаят за какво става дума.

Не са чули и да е имало осъществяване на срещи, за каквито са обвинени тримата подсъдими.

Новите доказателства са разпит на няколко души, които са познати или хора, които са работили с Цонев. Това заяви от своя страна Васил Василев, адвокатът на бившия военен министър.

По думите му, свидетелите казват, че познават Цонев, че са се виждали в различни периоди, но никой от тях не е посочил, че е имало някаква уговорка за подкупи.

На въпрос кои от тези данни са секретни, адвокат Василев заяви, че по тези доказателства няма нищо секретно.

Според него прокуратурата се е солидаризирала със становището на първоинстанционния съд. Той е категоричен, че няма доказателства за предварителни разговори между Цонев, Сантиров и Попов.

На излизане от съдебната зала Тенчо Попов за пореден път заяви, че не познава Николай Цонев. От думите му стана ясно, че следователят Петьо Петров сам е поискал да му бъде платено, за да разреши делото в тяхна полза.

Василев  добави, че няма основание да бъде повдигнато каквото и да е било обвинение срещу Цонев, тъй като прокуратурата не разполага с доказателства за това.

Водят се разговори за дело, което е срещу виновни длъжностни лица от Министерство на отбраната и по което Цонев е разпитван, допълни Василев. Той посочи, че „договорът не е подписан от него".

(Става въпрос за предните обвинения към ексвоенния министър, а именно че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е нарушил служебните си задължения - бел.ред.)

На въпрос какъв е произходът на парите, които са представлявали подкуп, защитникът на ексминистъра заяви, че до този момент прокуратурата не е обяснила нищо по този въпрос.

Василев добави, че в жалбите си до ВСС и главния прокурор ще се поиска преценка дали няма данни за наказателна отговорност.

Според мен, това, което се вижда, са неизпълнение на задълженията и превишаване на правомощията, категоричен бе адвокатът. Той добави, че е поискал изрично първо да бъде прегледан целия видеоматериал от ареста. Защитникът на Цонев призна, че има риск да изчезнат части от този запис.

В края на краищата, аз не мога да нося отговорност за евентуалната добросъвестност или недобросъвестност на тези, които са направили записа  и на  тези, които ще го проверяват, обясни Василев.

На излизане от съдебната зала Тенчо Попов за пореден път заяви, че не познава Николай Цонев. От думите на Попов стана ясно, че следователят Петьо Петров сам е поискал да му бъде платено, за да разреши делото в тяхна полза.

Припомняме,  в неделя софийският градски съд остави в ареста бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Адвокат Василев обясни, че мотивите на съда за тези мерки, са че има обосновано предположение за извършено престъпление, опасност да се извърши друго престъпление, както и опасност да се укрият доказателства.

Междувременно по-късно днес стана ясно, че ВСС е отстранил временно от длъжност съдия Петър Сантиров.