Всички са печелещи от случая с "Лукойл" - държавата, защото показа, че трябва да се изпълняват законите; печели и целият бранш, след като стана ясно, че и най-големите фирми вече ще си плащат данъците, тъй като законът е за всички.

Това заяви финансовият министър Симеон Дянков при първата копка от ремонта на пътя Ямбол-Елхово, съобщава БиТиВи.

За да има силна държава, трябва да има силно правителство и силна политическа воля. Ние показахме, категоричен бе той.

Той изрази убеденост, че оттук нататък акцизите и данъците във всички акцизни сектори ще се увеличават, защото те ще разберат, че законът вече е за всички.

На въпрос за по-ниската стойност на ДДС Дянков отговори, че това все още е идея, от която вероятно ще се възползват много фирми, а държавата ще събира повече данъци. Тя може да се осъществи още през следващата бюджетна година.

Проектът за заблатените участъци по Лот 4 на автомагистрала "Тракия" е готов, очаква се одобрение от управляващия орган по ОП "Транспорт", след което ще обявим обществена поръчка за укрепване на тази зони. Надяваме се на ниски пазарни цени и кратки срокове, за да не се забави строителството на магистралата", каза от своя страна министър Росен Плевнелиев.

И транспортният министър Ивайло Московски също се включи в диалога с журналистите. Той припомни, че преди седмица правителството е освободило количества самолетно гориво, достатъчни за една седмица, което обаче все още не е използвано.

В следващите няколко дни БДЖ ще се издължи на "Лукойл" и по този начин няма да има затруднения с доставките на дизел за железниците, добави Московски.