Полицията е използвала сълзотворен газ срещу бежанци и мигранти на гръцкия остров Лесбос. Служителите на реда искали да спрат хилядите, които се опитвали да преминат през бариерите в отчаян опит да се качат на борда на кораб, специално предназначен, за да ги превози до Атина. Това съобщава полицейски източник, цитиран от Агенция „Франс прес". Сблъсъците са възникнали през нощта.

Австралия е готова да приеме повече сирийски бежанци
Още...

Един бежанец е бил ранен и е откаран в болница.

По-рано през деня стотици мигранти организираха протест срещу бавния процес за регистрация, което осуетява пътуването им на север към други дестинации в Европа.

„Убежище, убежище", крещяха те пред основния бежански център на острова. Някои замеряха полицаите с камъни.

Няколко гръцки острови водят битка за справяне с хилядите хора, които пристигат от Турция с паянтови лодки. Повечето от тях са бежанци, избягали от войната в Сирия.

В последните дни, на няколко острова възникнаха сблъсъци между полицията и мигрантите, както и между мигранти от различни националности.

Над 230 000 души са достигнали до бреговете на Гърция тази година. Преобладаващата част от тях искат да пътуват до други страни в Европейския съюз като Германия и Швеция.

Междувременно, двумесечно бебе от семейство на бежанци в събота почина на гръцкия остров Агатониси. Бебето починало няколко часа, след като семейството пристигнало на острова от Турция. Бебето било лекувано в местна клиника, но усилията на медиците били напразни.

Властите не предоставят повече информация за самоличността на бебето и причината за смъртта.