Инженери от развойния отдел на Hewlett-Packard са разработили работещ прототип на чип памет, съществувал на теория 37 г., който може изцяло да замени RAM паметта и да направи компютрите по-интелигентни чрез проследяване на данните, които е запомнил.

Технологията, нареченa мемристор, може да даде възможност на компютрите да вземат решения чрез познаване на миналата структура на данните, които са били записани, и действа подобно на човешкия мозък, който събира и свързва поредица от събития.
Например мемристорът би могъл да „каже"на микровълновата печка колко време трябва да работи, за да приготви различните видове храни, базирайки се на информацията, събрана преди това., обяснява Стенли Уилямс, старши изследовател в HP.

Мемристорният чип изисква ниско напрежение и по-малко време за включване в сравнение с конкурентните памети като DRAM и флаш, казва Уилямс.
"Тъй като той ползва слабо напрежение и бързо се стартира, се употребява и по-малко енергия", добавя ученият.
По-гъсто разположените клетки на мемристорната схема й позволяват да съхранява повече данни от флаш паметта.

Чрез прототипите HP се опитва да покаже на проектантите на схеми какво може да прави мемристорът.
"Това, което ние направихме, е да докажем една концепция за електронно устройство, предложена преди близо 40 г.", обяснява Уилямс.

Мемристорът е четвъртият фундаментален схемен елемент, който заедно с останалите 3 - резисторът, кондензаторът и бобината - са познати от 150 г., казва още ученият.
Елементът има характеристики, които не могат да бъдат дублирани чрез никаква комбинация от останалите 3 елемента, добавя Уилямс.
„Той е фундаментален за електронните инженери както химическият елемент за химиците или електронът за физиците", добавя той.

През 1971 г.академик Леон Чуа, математик и преподавател в калифорнийския университет Бъркли, писа, че мемристорът би имал характеристики, подобни на синаптичната връзка в мозъка.
Синапсът прави връзки между два неврона и колкото по-често се изпраща сигнал през даден синапс, толкова по-здрав става той.
"Това е много различно поведение в сравнение с всичко, което познаваме при електрическите елементи", казва Уилямс.

HP няма да възпроизвежда всички функции на мозъка в мемристора.
Компанията просто се опитва да изгради относително проста изчислителна машина, която работи на различен принцип от днешните компютри, допълва Уилямс.

Изследователите са създали паметтачрез прилагане на заряд върху верига с блокове от титаниев диоксид.
Моментното съпротивление на мемристора се променя в зависимост от големината на тока, протичащ през веригата, казва Уилямс.
Когато веригата е изключена, паметта запазва информацията, която е получила.


Въпреки че концепцията за мемристора съществува отдавна, прототипът на паметта е академично устройство, което първо ще послужи на академичните среди.

То може да стигне до пазара на полупроводникови елементи едва след 5 г., казва Уилямс.

Източник: IDG.BG