Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън осъди всеки, който обмисля пътуване, за да се бие в Ирак и Сирия на страната на „Ислямска държава", като допълни, че британските власти ще гледат на такива хора като на врагове на Великобритания, отбелязва "Ройтерс".

Великобритания повиши опасността от тероризъм до втората най-висока степен, като заяви, че екстремистите от „Ислямска държава", които се бият да овладеят големи територии в Сирия и Ирак, представляват изключителна опасност за сигурността.

Камерън каза пред съпартийците си на конференция на Консервативната партия, че ще направи всичко възможно да възпре хората да отиват в Ирак и Сирия да се бият заедно с ислямистите, както и от завръщането им след това отново във Великобритания.

„Ако се опитате и пътувате до Сирия и Ирак, ние ще използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да ви спрем - отнемане на паспортите ви, наказателно преследване, осъждане, вкарване в затвора и дори ако сте вече там, ние можем да ви попречим да се върнете обратно", заяви Камерън.

„Вие обявихте своята вярност, вие сте врагове на Великобритания и трябва да очаквате да бъдете третирани като такива", каза още той.

Британското правителство обяви, че поне 500 британци в момента участват в конфликта на страната на "Ислямска държава", а други 250 души вече са се завърнали в страната.