Сърбия обяви награда от един милион евро за информация за Ратко Младич, която би довела до неговото залавяне или съдбата за най-издирвания от Брюксел военнопрестъпник, предаде АП.

Решението за обявяването на наградата бе взето на снощното специално заседание на Съвета за национална сигурност в Белград, след предложението на екипа за завършване на преговорите с хагкия трибунал.

Премията при евентуално залавяне на Младич ще изплати държавата. За други двама обвинени, Стоян Жуплянин и Горан Хаджич, наградата е по 250 хил. Евро.

Генерал Младич бе началник щаб на армията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина по време на войната през 1992-1995 г. През 1996 г. М

ладич, заедно с няколко други сръбски водачи, бе обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления и провеждане на геноцид във връзка с обсадата на Сараево, когато загинаха над 10 хил. души.

Той е обвинен и в избиването на 8100 мъже и момчета мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Сребреница. Това е най-голямото масово убийство след приключването на Втората световна война. До този момент Ратко Младич е в неизвестност.

Сърбия иска да разблокира преговорите в ЕС.