Ако публичният интерес е свързан с актуализацията на двата бюджета, ние трябва да го реализираме. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на поредния кръг консултации с партиите, свикани от президента Росен Плевнелиев.

Не можем да го жертваме в името на партийни страхове", категоричен е Местан.

Според него основният въпрос за бюджета е предшестван от един друг въпрос - за  смисъла на консултациите и за дадената политическа дума.

Г-н президент, по-добре да постигнем трудно съгласието и да го спазваме, отколкото да постигнем съгласие лесно, а после да се отказваме от него", заяви лидерът на ДПС. Той смята, че по този начин  ще девалвира не само политическата дума, а и този акт на консултациите при държавния глава.

„За тази тактическа игра, кой ще носи отговорността, ако понеделник няма гласувана актуализация, на мен ми е последната грижа", каза още Местан.

Да си го кажем честно - всички сме „за" актуализацията, но това няма да се случи, защото ГЕРБ няма да бъдат в зала само по точката за актуализацията на бюджета на НЗОК, а БСП няма да са в залата за държавния бюджет, коментира Местан.

Оттук резултатът ще бъде, че няма да има актуализация нито на бюджета на НЗОК, нито на държавния бюджет. Ако съгласието не е възможно, всеки да заяви позициите си и да участва поне в гласуването на това, което ще подкрепи, коментира Местан. ДПС ще участва в гласуването и на двата проекта.

„Няма да има промяна в нашето поведение, независимо кой в какви съюзи, коалиции ще ни оприличи", категорично заяви Местан.

Той се пошегува и със спряганата коалиция между ДПС и ГЕРБ „Бостан", обявявайки, че думата е турска лексема в българския език, но се среща и в една фолклорна песен - "за двама млади, дето били на Кольо Рашков в бостана, препоръчвам ви да я чуете", вметна многозначително Местан .
Тъй като става дума обаче за една доста вулгарна песничка, явно и нервите на ДПС лидера не издържат на напрежението от последните дни.

„Гледаме на проблема не през интереса на партиите", категоричен е той.
Имаме ли воля да погледнем на проблема през интереса на пациентските организации, лекарите, а за държавния бюджет - през интереса на обществото, попита Местан.

*********
Редакционно:

Тъй като е петък пазарен ден, си позволяваме да ви представим песничката, препоръчана от Местан на политическите си опоненти. Колегите от КлубZ стигнаха до заветните строфи:

За първи път та срещнах, ши знайш 
на Кольо Рашков у бустаня ши знайш
и ти се пльосна с гъз до мене ши знайш 
и рече ай да съ и**ме.

Пр.1 Не съм умряла ши знайш 
За твойта краставичка крива, ши знайш
Е*и си майката кирлива ши знайш,
от днес не си ми веч съпруг

Вторият припев е аналогичен, но вече е обръщение в обратна посока - от страна на лирическия герой към героинята:
Пр.2 Не съм умрял, ши знайш, 
за твойта слива миризлива, ша знайш.
Е*и си майката кирлива, ши знайш,
от днес не си ми веч жена...