Иран никога не е търсил и никога няма да търси създаване на ядрено оръжие. Такива оръжия са „срещу нашата религия" и противоречат на указ на върховния лидер аятолах Али Хаменеи, който забранява създаване на атомна бомба.

Това заяви в обръщение към иранската нация президентът на страната Хасан Рохани, цитиран от световни агенции.

Рохани говори няколко минути, след като държавната медия на Иран излъчи на живо изявлението на американския президент Барак Обама, което се случва за втори път от Ислямската революция през 1979 година. На 2 април, когато беше съгласувана работната рамка, телевизията за първи път показа обръщение на американски президент от десетилетия.

Всички цели на Иран в споразумението бяха посрещнати, каза той, допълвайки: „Бог чу молитвите на страната".

Според него споразумението се превръща във важна част от историята на Иран и ключът към тази победа се корени в твърдостта, устойчивостта, търпението, постоянството и подкрепата на великата нация Иран.

Не очакваме споразумението лесно да бъде приложено, продължи той.

Радостен съм да обявя, че след 23 месеца на преговори беше достигната нова точка, нова глава от историята на Иран, добави той и поясни, че „ненужна криза" беше разрешена.

По думите му санкциите никога не са проработили, допълвайки, че след сключената сделка те ще бъдат отменени напълно.

Междувременно сирийският президент Башар Асад поздрави ключовия си съюзник Иран за сключената сделка. В съобщение до върховния лидер на Иран Асад отбелязва, че това е „голям обрат в историята на Иран, региона и света".

Представител на Саудитска Арабия пък каза, че сделката означава „щастлив ден, ако Иран спре да търси ядрено оръжие, но споразумението ще се докаже като лошо, ако се позволи на Техеран да сее хаос" в региона.

Според представителя Иран дестабилизира целия Близък изток с действията си в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен и добави, че ако споразумението позволява отстъпки, регионът ще стане по-опасен.