Нужен е проект за нова корекция в участък на река Батовска, както и за изграждане на хидротехническо съоръжение за регулиране на високите води, за да не бъдат допуснати наводнения при проливни дъждове в черноморския комплекс „Албена", както това се случи през юни.

За изразеното становище съобщиха от пресцентъра на областната управа след работна среща днес на представители на различни ведомства за предприемане на превантивни мерки срещу наводненията, съобщи БТА.

По поречието са извършени проверки, разпоредени от областния управител на Добрич по сигнал на изпълнителния директор на „Албена" АД, посочват от областната администрация.

При бедствието в нощта срещу 20 юни в курорта бяха наводнени шест хотела, откъдето бяха изведени близо 1000 туристи. Тогава изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев посочи, че в Батовската долина върху площ от 16 000 декара са се излели

3 000 000 кубически метра вода и определи ситуацията като безпрецедентна.

Трябва да бъде извършен ремонт и на съществуващата корекция на река Батовска, да се почистят наноси, растителност и единични израснали дървета в критичните участъци, смятат от Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението".

От „Басейнова дирекция" ще изготвят оценка на риска в района, допълниха от областната управа. На работната среща експерти са коментирали, че превантивните мерки, които ще се предприемат, не трябва да засегнат екосистемата в поддържания резерват „Балтата".

Според представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите границите на резервата са дадени в координати, но има нужда от приложена карта за визуализация.