Задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) са се увеличили само през последните десет месеца с около 600 - 700 млн. лева. Текущата сметка, която електрическата ни компания трябва да плати, е на стойност над 1 млрд. лева. А общите задължения на НЕК доближават цифрата 4 млрд. лева.

За тези данни сигнализираха от ГЕРБ, които отидоха лично да попитат енергийното министерство дали правилно са изчислили неплатените сметки на НЕК и какви точно са показателите.

Депутатите от опозицията Делян Добрев, Красимир Ципов, Станислав Иванов и Данаил Кирилов посетиха една от сградите на министерството, в която на 6-тия етаж се намират кабинетите на министъра и на заместниците му, а на 7-мия етаж е администрацията на НЕК.

Народните представители, търсещи отговора за задълженията на електрическата ни компания, обаче са били посрещнати само от зам.-министъра, а са разбрали, че министър Драгомир Стойнев се намира в другата сграда на ведомството.

Дори дошли "на крака" депутатите от ГЕРБ не са получили исканата от тях информация с обяснението, че зам.-министърът на икономиката и енергетиката не е упълномощен да представя точно днес подобни числа.

"Не виждаме смисъл да се крие тази информация", заяви пред журналисти бившият енергиен министър и настоящ депутат Делян Добрев.

Исканите отчети за приходите, разходите и баланса на НЕК за изминалата 2013-та година, както и парите за първите три месеца на тази година, по думите на Добрев, са готови и стоят на 7-мия етаж на посетеното министерство.

Добрев изтъкна отново, че по данните на опозицията през всеки един от последните десет месеца са се трупали по 70 млн. лева допълнилни задължения на НЕК.

Бившите управляващи заподозряха енергийното министерство в опит да забавят исканата информация за неплатените сметки на електрическата компания, за да могат да я обявят едва след края на предстоящите евроизбори през май.

По задължение обаче въпросните цифри трябва да бъдат качени на сайта на Националната електрическа компания до две-три седмици.

Това не е първият опит за търсене на информация, тъй като Делян Добрев обясни, че още преди двадесет дни депутатите на ГЕРБ са поискали данните в парламентарната енергийна комисия, но предоставената им писмена информация за задълженията на НЕК към производителите на енергия е манипулирана.

Междувременно, зам.- министър Айолов разпространи до медиите отговор на поставените въпроси.

По думите му в периода от 2009 г. до юни 2013 г. задълженията на НЕК са нараснали с 605 млн.лв., като тази сума не включва допълнителните близо 400 млн.лв., дължими по заема на НЕК към БНП „Париба" с падеж края на май 2013 г.

В следствие на водената политика в горепосочения период, подчертава Айолов, се наблюдава тенденция на увеличаване на размера на задълженията на НЕК.
Към 31 декември 2011 г. при общ размер на задълженията от 2, 238 млрд.лв., същият се е увеличил с 12,3% и е достигнал 2, 552 млрд.лв.към 31.12.2012 г. Задълженията на НЕК към 30.06.2013 г. са 1, 897 млрд.лв. и представляват близо 75% от общия годишен размер на задълженията към 31.12.2012 г., което е показател за липсата на финансова обезпеченост на сключените договори с различни контрагенти от страна на НЕК.

В НЕК не е бил създаден и механизъм, по който да се определят приоритетните плащания на задълженията по сключени договори, както и техния размер, се изтъква в съобщението.

Именно затова, подчертава Айолов, вместо депутатите от ГЕРБ да задават въпроси относно задлъжнялостта на НЕК към днешна дата, те следва да дадат отговори на въпросите защо НЕК натрупа рекордно ниво на задлъжнялост в периода на тяхното управление и защо са допуснали с действията и бездействията си това да се случи".

В съобщението се заявява, че към днешна дата задълженията на НЕК към контрагентите й са намалели близо 4 пъти спрямо задълженията към юни 2013 г.

Трудностите при разплащане на НЕК се дължат основно на неизпълнение на задълженията на крайните снабдители (ЕРП-тата) за заплащане на дължимите суми за ел.енергия, които към април 2014 г. възлизат на близо 350 млн.лв.

НЕК ЕАД не получава дължимите й суми за електрическа енергия, което от своя страна води до ликвидна криза в дружеството и до невъзможност за ритмично погасяване на задълженията й към производителите на електрическа енергия, което безспорно рефлектира и върху производителите на суровини за ел.енергия, заявяват от енергийното ведомство.