Граждански протест спря планираното изнасяне на осем колони и постаменти от античното тържище Дискодуратера край дряновското село Гостилица. Съгласно заповед на министъра на културата те трябваше да бъдат преместени в Регионалния исторически музей, пише sever.bg.

Вежди Рашидов се намеси, след като общинската администрация в Габрово го сезира за спешната необходимост да се вземат мерки за опазването на културните ценности.

Местните хора обаче не са съгласни колоните и постаментите да бъдат премествани и са обяснили, че са предприели мерки за стопанисването на античните предмети. Против изнасянето на древните артефакти са и специалистите от Дряновския исторически музей, които обясняват, че подобни действия са абсолютно непрофесионални, тъй като ще бъде ликвидирана автентичността на паметника, както и възможността за естествено експониране на оригиналното място.

"България ще се лиши от още една културна ценност, а община Дряново - от възможността да открива необходимите й нови работни места", допълват местните историци и уточняват, че през изминалото лято в местността са започнали и археологически разкопки.

В крайна сметка действията на местните жители са постигнали желания резултат поне временно, тъй като с устна заповед на заместник-министъра на културата арх. Георги Стоев преместването на колоните е спряно.

Тържището Дискодуратера е създадено през втората половина на 70-те години на първи век от н. е. от римския император Марк Аврелий. То бързо се превръща във важен пътен възел и търговски център, като запазва значението си и през ранното средновековие, въпреки честите нападения на варварски племена. Дискодуратера буквално означава "двойно укрепено място". Тържището се намирало на кръстопътя между важните градове Августа Траяна (Стара Загора), Никополис ад Иструм (при село Никюп) и Нове (край Свищов). Запазени са останките на няколко от кулите на укреплението, намерени са надписи, фрагменти от колони и постаменти на статуи.