За да има решение за великденски добавки за пенсионерите, значи пари има. Това уверение даде в кулоарите на Народното събрание председателят на социалната комисия Корнелия Нинова, след като по-рано днес от ГЕРБ обявиха, че икономии няма и попитаха откъде управляващите ще намерят пари за добавките.

По думите й нужната сума за надбавките е точно 57 700 000 лева, като те щели да дойдат от централния бюджет чрез трансфер към бюджета на Националния осигурителен институт. Парите са осигурени от преструктуриране и икономии на държавния бюджет, разясни Нинова, като настоя на твърдението си, че за тях няма да се прави актуализация на бюджета.

Това решение не е предизборно - правихме подобни добавки и при предишното управление на БСП, както и миналата година, когато нямаше избори, с категоричност отговори социалистката на изстреляните по-рано днес герберски обвинения срещу социалната мярка. Такава социална политика е заложена в програмата на БСП, спазваме предизборните си обещания, констатира лявата депутатка.

Тя обоснова отсъствието на тази сума в предвидения бюджет на ДОО с това, че към момента на обсъждането му пари е нямало, но в първите два месеца на настоящата година има повишена събираемост.
Оттук нататък политиката ще бъде да се търсят начини за великденски и коледни надбавки", зарече се Нинова.