„Настоявам за ускоряване на преговорите за ревизия на концесионния договор между Столична община и „Софийска вода”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес се срещна с новия изпълнителен директор на столичното ВиК Бруно Рош.  Тя настоя дружеството да се ангажира с конкретен график  за водене и завършване на  преговорите. На срещата присъства  зам. председателят на СОС и председател на работната група, която проверява изпълнението на концесионния договор през 2013 г. Николай Стойнев.

Общинарите поискаха да се засили реалния контрол върху дейността на дружеството, като дадоха заявка за стриктно спазване на Закона за обществените поръчки и предварително съгласуване на заданията на провежданите обществени поръчки.

Фандъкова и Стойнев заговориха и за въвеждане на санкции, които да бъдат изплащани на общината при неизпълнение на договора, тъй като към момента София няма право да налага наказания при недопросъвестни действия от страна на концесионера.

Кметицата поиска още предоговаряне на условията за предсрочно прекратяване на споразумението и ясна методика за изчисляването на финансовата компенсация. Пред новия изпълнителен директор кметът  Фандъкова напомни за задълженията на дружеството да възстановява навреме и качествено пътните настилки, както и да поддържа екипи в готовност за работа при аварийни ситуации.

След многократно настояване от страна на Йорданка Фандъкова през 2013 г. дружеството публикува пълния текст на договора, сключен през 1999 г., а с решение на Столичния общински съвет беше създадена работна група, която да извърши предоговаряне на условия по договора.

Бруно Даниел Пол Рош бе назначен на поста днес, след като френската компания „Веолия”, която е собственик на столичното ВиК, избра своя дългогодишен кадър за заместник на освободената Марина Итева.

Ще направя всичко по силите си, да подобря взаимотношенията между партньорите в „Софийска вода”
- а именно Столична община и „Веолия”, увери Рош.

„Веолия вода" спечели концесията на „Софийска вода" през 2010 г., като до момента компанията е инвестирала над 60 млн. лева в инфраструктурни проекти.

Въпреки тези усилия, качеството на услугата продължава да е под необходимото равнище, а загубите на вода продължават да съставляват повече от 50% от общото пренасяно количество.