emaxpress
По-голямата част от болниците в област Стара Загора няма да подпишат предложения от Здравната каса анекс за въвеждане на делегирани бюджети за месец август.

С него се предвижда да бъде лимитирана здравната дейност в лечебните заведения, информира БНР.

Това заявяват в декларация директорите и медицинските управители на 8 държавни, общински и частни многопрофилни болници, в които се лекува над 90% от населението в областта.

Ако до 11 август не получим яснота от Здравната каса за финансирането ни, ще спрем работа и ще преминем към протестни действия, съобщи д-р Живко Желязков - член на Управителния съвет на районната лекарска колегия.

Предлаганите от Касата анекси към договорите на лечебните заведения само за месец август предизвикаха недоволството на Лекарския съюз.

От своя страна директорът на Здравната каса д-р Нели Нешева обясни, че се подписват едномесечни анекси, защото законът за актуализацията на бюджета на Здравната каса още не е публикуван в Държавен вестник.

По думите й парите за август тази година няма да бъдат по-малко от тези през миналата, а парите до края на годината ще бъдат повече от миналата.

Според председателя на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов обаче парите за август са 50 на сто от получените през миналата година.