Червеният депутат Любен Корнезов се обяви срещу промените в Законопроекта за изменение и допълнение на Семейния кодекс, с който се регламентира заместващото майчинство. Днес Народното събрание започна работа с кодекса.

Аз по принцип съм за сурогатното майчинство в някои от неговите варианти, заяви Корнезов. Той обаче посочи, че ще гласува против предлагания семеен кодекс. Защото в парламента се гласуват закони, а не идеи, подчерта Корнезов.

Той припомни, че от заместващото майчинство ще може да се ползва жена с отстранени матка и яйчници. За да се зачене, е необходима и донорска яйцеклетка, която да бъде оплодена. В такъв случай 3 жени, по думите му, ще участват в процеса. Не отиваме ли твърде далеч, притеснен е червеният депутат.

Няма и ред, в който да се каже колко ще струва това на държавата, коментира още той.

Социалистът е притеснен, че майката, износваща бебето, след раждането няма да иска да го даде на родителите, "поръчали бебе". Има случаи, когато майката, износила детето, бяга в друга държава, за да остане детето с нея, каза Любен Корнезов. Детето не е вещ, за да отиде да го вземе съдия изпълнител, допълни той.

Според изследване в Русия 75% от децата, родени при сурогатство, са с увреждания. В последствие тези деца биват изоставяни. Това са реални случаи от живота, подчерта Любен Корнезов.

Депутатът е притеснен и от друг факт в предлагания закон - не се говори за ролята на мъжете. Къде са мъжете, никакви ни няма, посочи социалистът.

Независимо от това колко са майките, Корнезов е категоричен: "Детето пак от мъж се е пръкнало".

Около 2500 деца годишно се осиновяват у нас, а други 5000 остават в дом. Затова и социалистът призовава за повече осиновявания вместо сурогатство. Още в римското право се посочва, че майка е жената, която ражда детето. Обръщаме нещата, които са от хилядолетия с краката нагоре, изтъкна Корнезов.

Той е притеснен и за донорството на сперма. За пример за проблеми с донорството Корнезов представи статия, от която става ясно, че мъж открил, че е баща на 70 деца, след като преди време дарил сперма. Съпругата на многодетния татко го напуснала.

Лъчезар Тошев от СДС също се обяви категорично не само срещу закона, но и срещу сурогатството. Този закон води до объркване на взаимоотношенията, категоричен е той. Сурогатството според синия депутат, може да доведе до криза на самосъзнанието на роденото така дете. Тошев подчерта, че в Русия сурогатството се е превърнало в търговия и размяна на пари. Срещу сурогатството се е обявила и руската православна църква.

Според синия депутат не е редно днес да се приема закона, защото е Димитровден. Няма ли с този закон ние да поставим нашето общество в един голям колективен „полет над кукувиче гнездо", смята Лъчезар Тошев.

По данни на СЗО в България партньорите с репродуктивни проблеми са 270 000. Информацията сочи, че в една трета от случаите стерилитетът се открива при мъжа, в друга една трета причините за безплодието са при жената и в последната една трета - комбинация от фактори.

В страните от ЕС лечението на безплодието е държавна политика. МЗ, МТСП, МФ трябва да изградят дългосрочна стратегия за решаването на проблемите на стерилитета така, както е в останалите страни от ЕС, изтъкват в мотивите си вносителите на законопроекта.

В България, в която населението застарява и част от него имигрира, усилията трябва да се насочат към решаване на демографския проблем. Той може да бъде разрешен като се поеме грижа за огромния брой партньорски двойки, които искат да имат деца, но поради редица причини не могат да станат родители. Това трябва да се осъществи чрез целенасочена държавна политика, защото финансови средства за програмите ин-витро оплождане, за щастие вече има.

Според вносителите такава необходима стъпка е узаконяването у нас на сурогатното майчинство, което в български вариант е по-приемливо да наричаме "заместващо". Международният термин е познат още от 1985 г., когато  Брюкселската декларация на Световната медицинска асоциация поставя началото на правната регламентация на заместващото майчинство. Същата година се приема и първият в света закон, уреждащ въпроси за сурогатното майчинство, а именно - Законът за споразуменията за сурогацията в Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия.

26 години по-късно, след дългогодишен опит на редица държави, доказана успеваемост и приложимост на заместващото майчинство, тази практика намери широко място в обществото и у нас. За първи път стотици семейства публично признаха, че сурогатството е факт, само че "на черно", че практиката съществува, но извън рамките на закона, или че нуждаещите се прибягват до процедури в страни като Украйна, където сурогатството е легално и разрешено дори за чужденци.