През почивните дни падна градушка на много места в страната. В град Кнежа ледените късове бяха с големина на яйце и нанесаха значителни щети по дворовете и зеленчуковите градини.

По този повод министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов напомня на българските земеделски производители, че застраховането на насажденията е един ефикасен начин за защита от природни бедствия - градушки, наводнения и суша.

Сектор „Плодове и зеленчуци" е един от секторите на българското земеделие, при който неблагоприятните климатични условия и събития се отразяват в най-голяма степен.

От министерството припомнят, че с цел да се стимулират земеделските производители, са предприети действия за подкрепа на сектора - финансират се част от разходите по тези застраховки посредством разработване на схема за държавна помощ, касаеща съфинансирането на застрахователни премии.

От тази година България нотифицира пред Европейската комисия схема на държавна помощ „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция".
От нея могат да се възползват земеделски производители, отглеждащи овощни и зеленчукови култури, като застраховат селскостопанската си продукция срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия, информират от ведомството.

С оглед и предстоящата ликвидация на Агенция по борба с градушките към МЗХ и преструктурирането й в самостоятелно търговско дружество, издръжката на нейната дейност няма да се заплаща от държавата, а от бизнеса и застрахователните компании, които ползват нейните услуги.

Министър Найденов призовава земеделските производители максимално да се възползват от средствата от европейските фондове за застраховане на земеделската продукция.