Украинското външно министерство е изпратило нота до България заради тормоз над украински деца в детския лагер „Мистрал", предаде агенция „Униан".

Ръководителят на групата аниматори в черноморския лагер в Св. Влас е забранил на  децата да носят националните символи на Украйна.

„Министерството на външните работи на Украйна изразява възмущението си и категорично осъжда дикриминационните и украинофобски постъпки на ръководителя на групата аниматори в в летния лагер „Мистрал"на  черноморскот о крайбрежие на България - Игор Абесинов към украинските деца. " - се казва с нотата на украинското външно ведомство.

Информацията за лошото отношение към украинските деца е подадена от техни роднини и от очевидци.

От Министерството на външните работи съобщиха за news.bg, че директорът на дирекция  „Консулски отношения" в МВнР Раковски Лашев се е запознал със случая. Той  се е свързал с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, като е отправил молба да се проследи ситуацията в лагера и да се вземат мерки да не се допускат подобни случаи в бъдеще.
Сезирана е и дирекция „Права на човека" във външното ведомство.

В документа на украинската страна се посочва, че чрез демонстративната проява на неуважение към националната символика на Украйна върху децата е упражнен морален тормоз  по национален признак и са нарушени  човешките им права.  Украинската страна допълва, че така се разпалват ксенофобия и етническа нетърпимост.

"Подобно поведение е недопустимо за демократичното общество и за европейската държава, в която е нает на работа този гражданин, и това не може да остане без реакция от украинска и  от  българска страна." - се казва още в съобщението.

Украинското външно министерство отправя молба към нашата страна да даде правна оценка на действията на Игор Абесинов , да проведе разследване по случая и да вземе мерки, за да не бъдат допускани подобни прояви в бъдеще.

Очаква се нашата страна да даде официален отговор в понеделник, 28 юли.  
От МВнР поясниха, че Игор Абесинов е от руски произход, с украинско гражданство.

Със случая е ангажирано и украинското посолство у нас, а лагерът е посетен от украинския консул.

До момента от детския лагер не са коментирали станалото.