Партия ДРОМ поиска България да издигне 3-метрова стена по цялата българо-турска граница, за да се възпре потокът от бежанци и нелегални имигранти, идващи към България от Сирия през Турция.

От ДРОМ настояват правителството незабавно да задели 25 млн. евро за обезопасяването на 259-километровата ни граница с Турция. Експертите на ДРОМ изчислили, че с тези средства границата ни с Турция ще бъде обезопасена изцяло.

От партията твърдят, че правителството на ГЕРБ не е защитило границата ни с Турция, заради което от няколко месеца хиляди „нежелани” имигранти и бежанци с неясен произход нахлували в България, които не само били заплаха за сигурността на българското общество, а били и реална заплаха за социалната ни политика и голяма заплаха за етническия мир у нас.

От партията също така са силно обезпокоени от вчерашното изказване на Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, за това, че България и Румъния не са готови за влизането си в Шенген и през 2014 г. Вчера Барозу заяви в интервю за френска телевизия, че въпросът за разширяването на Шенген се смесва по невероятен начин с темите за имиграцията и чуждестранните работници.

„Трябва да отстраним това смесване, иначе ще станем свидетели на подем на екстремистките движения, които ще тласнат Европа в опасна посока” коментира председателят на Еврокомисията.

Барозу уточнява още, че България и Румъния са извън Шенген, макар и технически готови, заради противопоставянето на някои държави от ЕС и липса на необходимото единодушие. Една от страните е именно Франция.

Според ДРОМ притеснението на Жозе Мануел Барозу е напълно основателно, защото България имала няколко основни проблема, които били наследени от предишното правителство на ГЕРБ.

Освен, че герберите не направили нищо за защитата на българо-турската граница, друг основен проблем, оставен от кабинета „Борисов”, бил, че нищо не било направено за създаване на нови работни места за младите хора, които са принудени масово да емигрират и са принудени да търсят подслон в държави като Франция и Германия и това дава основание на тези страни да се притесняват от източване на техните социални системи.

Друг проблем е, че правителството на ГЕРБ не е предприело никакви мерки, за д направи така, че България да не е под един знаменател с Румъния относно влизането ни в Шенген. Според ДРОМ Румъния била сериозният проблем за Европа с масовото, многочислено нахлуване на румънски имигранти в Европейския съюз. Румънските роми са повече от 1,5 милиона, които се самонастаняват на европейска територия и създават хаос и безредици в европейските столици.

Партия ДРОМ също така настоява за незабавно насърчаване на програмите за трудова заетост, повече прозрачност в тях, с цел създаване на повече работна ръка в България, като по този начин да се намали миграцията на младите хора, което със сигурност щяло да създаде условия за безпроблемното ни влизане в Шенгенското пространство, а Румъния да правела каквото си иска.