В бюджета за отбрана ще постъпят много по-малко пари от продажба на военни имоти от предвиденото.
Причината за това е световната финансова криза, каза министър Николай Цонев по време на дискусия за бюджета, организирана от НДСВ, съобщава БНР.

Министърът на отбраната е притеснен от изпълнението на програмата за социалния престиж на военнослужещите, защото няма интерес към закупуване на военните имоти.
Цонев каза, че от 30 проведени търга досега, 15 са минали без купувачи, така че идеята на военното ведомство да обзаведе с жилища служителите си, може да се осъществи трудно.

Николай Цонев обаче, не смята, че трябва да се премине на варианта на замени на едни имоти с други. Военният министър каза още, че е разчитал много на тези продажби, още повече че за отбраната за догодина са предложени най-малко средства - 1.99% от БВП.

Депутатът от НДСВ Христина Христова отговори пък на въпрос по време на дискусията, свързан с освобождаване на 1 100 души от „Агрополихим". Тя каза, че фондът за гарантиране на вземанията на работещите ще им заплати по три минимални работни заплати или по 660 лв. на човек.

Финансовият министър Пламен Орешарски се включи в дискусията с тезата, че Бюджет 2009 е отделил най-много пари за здравеопазване и образование, но по-важно според него е как тези пари ще се използват за реформиране на секторите.