БЪЛГАРИ сред ранените в Мадрид

ПО ПОСЛЕДНИ информации заложените взривни устройства са били 13, от които са се задействали само 6. Испанският вътрешен министър обвини официално ЕТА за днешните атентати в Мадрид.
Броят на жертвите расте.
Европа плаче за Мадрид: Това заяви в емоционална реч шефът на европарламента Пат Кокс. Евродепутатите прекъснаха заседанието си и почетоха с минута мълчание трагедията в Испания.
ЕТА отрича връзка с атентатите, приписва ги на "арабската съпротива".
Свидетели: Видяхме преддверието на Ада!

Аточа На най-голямата железопътна гара в Мадрид, “Аточа” са избухнали четири мощни взрива. По информация на РИА “Новости”, експлозиите са избухнали малко преди 8.00 часа таза сутрин.

По последна информация на световните агенции, 186 души са загинали, а над 1000 са ранени. И това не са окончателните данни, тъй като изпод взривените вагони не са извлечени всички тела на загинали. Повечето от убитите не са и разпознати.
Цитиран от електронното издание на в. El Mundo говорител на пожарната съобщи, че таваните на вагоните са се пръснали от експлозиите. Два вагона са напълно разрушени.
Според изданието на гара Аточа са загинали не по-малко от 89 души – 59 в единия влак и 30 в другия. При взрива в "Санта Еухения" жертвите са 17, а при "Ел Посо" – 67.

По последна информация испанският кабинет се е събрал на кризисно заседание. На специален брифинг вътрешният министър Анхел Асебес съобщи, че взривните устройства са били поставени в сакове и раници, които са стояли в отделенията за съхранение на ръчен багаж.

По-рано, очевидци съобщиха, че експлозиите са били най-малко 4, на три гари - "Аточа", "Санта Еухения" и "Ел Посо".

Две от експлозиите са в композиции по крайградски линии, а третата е във високоскоростен влак.
Те са станали почти едновременно при навлизане на влаковете към трите гари. Четвъртата експлозия е била контролирана, при обезвреждане на заложено взривно устройство.
Преди експлозиите не е изпращано предупреждение или заплаха от страна на терористите, съобщиха от вътрешното министерство.
Това е една от причините, даваща повод на някои кръгове да смятат, че не ЕТА стои зад атентатите, тъй като почеркът на баските през годините сочи, че те винаги предупреждават за своите удари.
Твърди се също така, че ЕТА не е способна на такава мащабна терористична кампания с насочени и контролирани взривове. Според експерти това по-скоро е от възможностите на организация от ранга на АЛ Кайда. Досега обаче - 12 часа след взривовете, никой не е поел официално отговорността за тях.

В Испания
  • Правителството обяви тридневен национален траур
  • Политическите партии прекратиха предизборните си кампании
  • Болниците призоваха за даряване на кръв
  • Телефони за контакти: 0034 900 200 222, 0034 915 767 000
  • Жп гарата се намира в центъра на испанската столица.
    Много линейки са пристигнали на мястото на атаката, ранени хора се изнасят на носилики.

    Полицията препоръчва да се избягва района на гарата и съобщава, че метростанция "Аточа" е затворена.

    Междувременно край сградата на кметството в Мадрид бе открито и обезвредено взривно устройство, преди да бъде задействано.

    Смята се, че отговорни за атентата са активисти на баската организация ЕТА. Полицията издирва двама души, смятани за активисти на ЕТА, които са били забелязани на няколко пъти да слизат и да се качват на влакове на гарата в Алкала де Енарес.

    АточаЕксплозиите стават на фона на острата предизборна кампания на управляващата Народна партия, три дни преди изборите в Испания, коментират световните агенции.

    Пред "Дарик радио" говорителят на Министерството на външните работи Любомир Тодоров съобщи, че засега посолството ни в Мадрид и МВнР не разполагат с данни за пострадали или загинали българи.

    Междувременно говорителят на испанското правителство Едуардо Саплана обвини ЕТА за поредицата от експлозии. Той нарече експлозиите нападения срещу испанската демокрация и сравни ЕТА с престъпна банда от убийци.