Между 8 и 10 млрд. са щетите в следствие от заменките, извършвани до сега в страната, сочат мнения на експерти.

Това каза Волен Сидеров след първия ден на открити протести срещу правителството пред президентството.

Както обясниха националистите, избраното място - Археологическия музей до президентството, е символично, тъй като протестът е насочен срещу правителството и президента, който е именно архитект на коалицията.
От партията са напълно решени да не прекъсват протеста си докато не постигнат крайната си цел.

Изградена трибуна трябва да е подобна на тази в „Хайд парк", от която всеки желаещ ще може да изкаже мнението си - за управлението на страната, за правителството, за състоянието на държавата.

Според лидера на Атака, „престъпните сделки" (както той нарече заменките) са извършвани най-често от министерството на земеделието и храните и министерството на околната среда и водите, като Сидеров визира конкретните имена на Людмил Стойков, Тодор Батков и Георги Гергов.

От трибуната, издигната пред президентството, Сидеров обяви публично, че е внесъл проектозакон за заменките, в който пише, че „всички заменки с обществена и държавна земя, които са направени по време на прехода, се анулират".

Според него този закон би могъл да възстанови националните активи.

На въпрос какво смята за идеята на НДСВ кабинетът да обяви мораториум за заменките, Сидеров отговори, че жълтата партия копира Атака.
Той посочи като пример за това идеята на представляваната от него партия за задължителното гласуване, която сега се внася в парламента като идея на НДСВ.

Сидеров коментира и срещата на тройната коалиция в Банско:
Не можех да очаквам от Сергей Станишев да премахне някои министри, но смятах, че около него има щаб, който ще го посъветва да отстрани поне няколко (министри), за да покаже отношение към корупцията и желание за промяна."

Той каза, че е получил сигнал от представители на НДСВ, че жълтата партия ще подкрепят кабинета по време на гласуването на шестия подред вот на недоверие.
Сидеров обаче изрази предположение, че най-вероятно част от депутатите на НДСВ ще гласуват „въздържал се".

Всеки ден от днес до края на месец август от 6 до 22 ч. представители на Атака ще бъдат на специално издигнатите за целите на протеста палатки пред археологическия музей в София.

Всеки ден гражданите ще могат да сложат подписите си под 3 отделни подписки:

  • за оставка на правителството и предсрочни избори;
  • за оставка на президента Първанов, заради връзки с мафията и държавна измяна
  • в защита на граничния полицай Михаил Цонков, който в момента е следствен.

По думите на организаторите от Атака, от 15:00 до 17:30 днес са събрани около 800 подписа за оставката на правителството.

Лидерът на Атака беше категоричен: „С този постоянен митинг-протест искаме да дадем една по-сериозна спойка, за да може да се получи национален синхрон" и всеобщото недоволство да ескалира.

На първия ден от протестните действия депутатити и симпатизанти на Атака раздаваха брошури на партията, призовавайки гражданите да се обединят в своето недоволство срещу правителството.

Под лозунга „Народен парламент - постоянен протест на опозицията за предсрочни избори" днес се обединиха около 100 души.