БНБ е най-независимата институция, по-независима и от съдебната власт. Това заяви Иван Искров, след като стана ясно, че ще поеме за втори мандат поста директор на БНБ.

Няма да допусна политическа намеса в работата на централната банка, категорично каза той.

Искров подчерта, че ще се ръководи три основни принципа-независимост, прозрачност и предвидимост. Той добави, че в условията на финансова криза за БНБ е най-важно да бъде предсказуема.

Ролята на централната банка е да регулира ценовата и финансова стабилност и здравината на строго регулирана банкова система, посочи шефът на БНБ.

Искров добави, че през следващите шест години акцент на неговата работа ще е запазване на макроикономическата стабилност в страната чрез поддържане на доверието във фиксирания валутен курс и режим на паричен съвет.

Валутният борд и фиксираният курс нямат алтернатива, категоричен е Искров.

Всичко друго са упражнение в красноречие или чисти спекулации, каза още той.

Искров обясни, че ще покани проф. Николай Неновски да продължи да работи в БНБ, но не като подуправител, а в нейния анализаторски екип. Припомняме, Неновски беше освободен от парламента от мястото на подуправител миналата седмица.

Още днес Иван Искров ще внесе в деловодството на парламента предложение за подуправител, който да управлява валутния борд.