Украински всекидневник, близък до президента Виктор Янукович, публикува потресаваща статия, в която се обвинява Германия, че не се е променила от Третия райх насам и все още се опитва да диктаторства, съобщи „Франс прес".

Статията в националния вестник Сегодня - собственост на близкия до Янукович украински бизнесмен Ринат Ахметов - е публикувана на фона на разрастващата се криза между Берлин и Киев преди Евро 2012.

Германия е основната страна, която разпалва европейската критика срещу отношението на Украйна към бившия премиер на страната Юлия Тимошенко, също така готви бойкот на футболното първенство.

Германия отново иска да нарежда на цяла Европа" пише в Сегодня. „Те свалиха маските си и в действителност Берлин през 2012 г. не е по никакъв начин различен от Берлин през 1940 г.", се казва в статията.

Германия не се е променила през последните 70 години и не говорим само за геополитическите амбиции на канцлера Ангела Меркел и външния министър Гидо Вестервеле", продължава коментарът.

Вестникът е поддръжник на Партията на регионите на Янукович, която остро разкритикува опитите на Германия да окаже натиск върху Киев и да политизира европейското първенство.

Изданието прави сравнение между действията на съвременна Германия и тази на нацистите при управлението на Адолф Хитлер, която нахлува и окупира голяма част от сегашната украинска територия по време на Втората световна война.

"През 1941 г. германската администрация натъпкваше голи украински момичета във фургони със стоки за Германия. През 21 век германските митнически служители събличат украинските работници и отнемат вещите им", пишат в статията.

Единствено методите са се променели", пише още.

"Тогава те разрушаваха държави с армии, а сега разрушават икономиките им. Призивите за бойкот ще оставят стотици хиляди украинци без работа", продължава коментарът.

В статията се допълва, че „1945 г. не ги научи на нищо".

Германия иска да установи своите правила и да диктува волята си в днешна Украйна. Дори ЕС не се брои за нищo, ако ние трябва да се разглеждаме за нечовешки същества, както и в „Нова Европа" на Хитлер".

Не гласувахме за независимост (от Съветския съюз) през 1991 г., за да бъдем под ботуша на Меркел", пише още в статията.

Украйна се надява Евро 2012 - провеждано заедно с Полша - да бъде едно уникално шоу за страната, но анализатори обявиха, че има рискове събитието да се окаже фиаско, след като представата за правителството се промени от лоша на по-лоша.