От 2014 г. ще заработи система за признаване на неформално придобити знания, умения и компетентности, обяви зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Системата е част от проект „Нова възможност за моето бъдеще" по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси". Общата стойност на проекта е 5,82 млн. лв. и се изпълнява от Просветното министерство.

Предвижда се валидиране на знанията, уменията и компетентностите по различни професии, включително издаване на сертификат. Предварително ще бъдат извършени обучения на консултанти, ще има и информационна кампания.

Партньори на Министерството за Националната агенция за професионално образование и обучение, работодателските организации, двата синдиката, Агенцията по заетостта, Министерство на правосъдието и по-специално - затворите.

Те са се ангажирали да осигурят към 10-тина хиляди заети лица, които да участват в процеса на валидиране на неформално придобити знания, умения и компетентности. Документи за заявяване на участие ще се събират в предприятия, синдикални организации, бюра по труда и други институции.

Очаква се поне 10 хиляди лица да бъдат консултирани и да бъдат издадени най-малко 1200 сертификата. Тези сертификати ще имат валидност като удостоверение или свидетелство от професионално училище.
Сертификатите ще се издават от професионални гимназии. Подборът на кандидатите ще бъде обвързан с потребностите на пазара на труда, подчерта Емилияна Димитрова - ръководител на проекта.

Тя каза, че амбицията е проектът да бъде продължен до 2020 г., като обхване и знания, умения и компетентности, добивани с висше образование.
Димитрова посочи данни от проведена анкета, съвместно с Българка стопанска камара, според която уменията и компетентностите на 36% от анкетираните са самостоятелно придобити и само на 1% - в образователната система.

Димитрова съобщи още, че 58% от анкетираните не са сигурни дали документът им за квалификация ще бъде уважен от техните работодатели и каза, че това ще е друга насока за работа на министерството.