В книгата „Секс, любов и други глаголи" журналистът Михаела Петрова разказва за  въздействието на секса върху взаимоотношенията с примери и практики от сексуалната ни култура.

„Повечето хора знаят, че е важно да се вярва в любовта, независимо какво наричат с тази дума.

Това, за което става дума в книгата, по-скоро е: Възможно ли е да се вярва в похотта?" - пише в предговора авторката.

"Секс, любов и други глаголи" е сбор от нейни текстове за интимното общуване и взаимоотношенията. Те са преработени и допълнени публикации, които са излезли през последните четири години в списанията „Жената Днес" и „Егоист".

Книгата разказва за модерните понятия и практики в сексуалната култура на ръба на две столетия и пътят, по който се е променяла емоционалната грамотност в България след 1989 г.

Авторката нарича този процес „преходът на емоциите". Според нея той се е случил „с много аналогични на икономическия преход силни тласъци, резки застои, връщане назад и пак нов тласък, ново шашардисване от ефекта, чакай-чакай, я по-леко и така си продължава".

"Секс, любов и други глаголи" е в две части. В първата акцентът е върху новите понятия, които навлязоха през лайфстайл изданията и въздействието им върху промените в отношението на хората у нас към секса след 1989 година.

Втората част е за загубата на някои илюзии, свързани с по-общото разбиране на връзката секс-любов.