Земеделската министърка Десислава Танева разчита новоназначеният шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев да върне доверието в институцията. В Севлиево Танева заяви, цитирана от БНР, че Илиев ще направи цялостен преглед на работата на службата, както и необходимите промени.

Припомняме, късно снощи изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов беше уволнен заради обвиненията в корупционни практики. Уволнението е по предложение на аграрния министър Десислава Танева, а решението е взето от министър-председателя Бойко Борисов. В четвъртък "Аладин Фуудс" и БАБХ влязоха в пререкание и си отправиха взаимни обвинения. Причината - твърдение на веригата за бързо хранене, че БАБХ я изнудва. Моллов отхвърли обвиненията.

Запитана защо чак сега се предприемат мерки, въпреки че сигналът от „Аладин Фуудс" не бил единствен, Танева отговори, че все пак това са сигнали и твърдения. Министърката е категорична, че за да се вземе едно такова решение, трябва да е достатъчно сигурно, че сигналите и твърденията са основателни. Органите, които трябвало да установяват подобни сигнали и твърдения, не са го направили.

Новоназначеният д-р Дамян Илиев е бил досегашен заместник на Моллов. Той ще встъпи в длъжност от понеделник.

Междувременно от „Аладин Фуудс" благодариха в мейл до медиите за „бързата реакция на земеделския министър Десислава Танева и лично на премиера Бойко Борисов и светкавично уволнение на корумпирания директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. Поздравяваме ги за избора на нов директор".

Изтъквайки, че „битката е спечелена, но не и войната срещу корупцията", от „Аладин Фуудс" призовават всички свои колеги от бранша да се присъединят към тях, като става ясно, че това вече са направили Националната асоциация на млекопреработвателите и фирма Ганчев.

Отговорност за деянията си трябва да понесат всички от екипа на Моллов, които бяха пряко свързани с тази схема, защото в противен случай тя отново ще бъде възродена", заявява Аладин Харфан.

Според шефа на фирмата са необходими и законодателни промени, за да е ясно и точно разписано при какви нарушения и несъответствия служителите на БАБХ имат право да затварят производства и заведения.

Така ще се пресече в голяма степен възможността от превратно тълкуване на закона, а също и от превишаване правомощията на проверяващите като създават корупционни практики, изтъкват още от „Аладин Фуудс".

При откриването на фестивала „Семе българско" в Севлиево Десислава Танева заяви, че оглавяваното от нея министерство ще подкрепи с държавна помощ производителите на български семена.

Тази година бюджетът по схемата „Помощ за участие на земеделски стопани в схема за качество за производство на семена и посадъчен материал" възлизал на 1,5 млн. лева. Според Танева, за да запазим националната си идентичност и да защитим родното производство трябва да засяваме продукцията с български семена.

Министърката изрази надеждата си скоро в магазините да се купуват продукти с българското знаме. По този начин потребителят щял да бъде сигурен, че продуктът е произведен с български суровини. Десислава Танева е категорична, че производителите ни трябва да бъдат подкрепени, за да бъдем по-силна държава.

„От няколко месеца се борим целият публичен поземлен фонд мери, пасища и ливади да се ползва в подкрепа на българския земеделец и животновъд", каза още Танева.