"Смятаме, че трябва да направим армия от доброволци и едно относително по-малко ядро от професионалисти, което да помага при бедствия. Такъв е моделът на Запад, така е по-евтино за цялата държава". Това заяви в Русе главен комисар Николай Николов, цитиран от БГНЕС.

Гл. комисар Николов обясни, че на 29 август в София ще бъде учредена Национална асоциация на доброволните формирования, което ще стане по инициатива на няколко доброволни командири.

"Проблем при нас е чувството за съобщност, за подпомагане. Знаете, че проблемите в Мизия бяха сериозни и все още продължават, разчита се на много доброволци. За съжаление не е това, което би трябвало да бъде при едно такова бедствие. Нормално е бедствието да ни обедини и първите дни то ни обедини, но сега продължават трудностите по подпомагане на възрастното население. Затова с асоциацията ще направим първата голяма крачка да решим този въпрос. Няма да е лесно, няма да е еднократно, но ако вложим усилия и ентусиазъм, ще стане", изрази надежда Николов.

По думите му страната ни е на много добро ниво по отношение на реакцията при бедствия и техниката за спасяване и пожарогасене. Продължава да тече и процедурата по придобиване на още 134 нови пожарни автомобила, които ще обслужват основно природните паркове. Други 100 вече са в София. Но все още има какво да се желае при превенцията, отбеляза Николов и обясни, че 1 лев, вложен в превенция, икономисва минимум 7,50-8 лева.

„От 1 септември цялата ни главна дирекция ще се преструктурира, ще се създадат нови звена, които ще имат основната грижа да се организира на национално ниво такава превенция, която наистина да доведе до по-добри резултати", допълни той.

Той очерта няколко сериозни проблеми, като първият от тях е свързан с наблюдаване на водоемите, предимно язовирите общинска собственост.

"Нашето предложение, което до няколко дни ще влезе за разглеждане в МС, е да се създаде единен контролен орган в държавата. Орган, който да има и права да санкционира, да взема превантивни мерки, в смисъл задължителни. Ако е необходимо, дори и разрушаване на язовирната стена, така че този обект да не представлява опасност за населението. Вторият много сериозен проблем са речните корита. Знаете, че основно задължение за поддържането им в рамките на населеното място е на кмета, но извън населените места отговарят областните управители, които обаче нямат и една стотинка в бюджета за тяхното поддържане. Изключително тежък проблем, който трябва също да бъде решен. Ако успеем това нещо да направим, мисля, че резултатите ще дойдат сами по себе си", категоричен беше Николов.

Според него решението е да се направи много сериозна програма, в която да влязат най-големите стратегически проекти, които да получат обаче финансиране. Това ще бъде първата стъпка към подобряване на цялостната инфраструктура.

"С две думи казано, да започнем да реализираме националната стратегия за намаляване на риска от бедствия, приета от МС през април т.г. Търся непрекъснато политическа подкрепа, за да може се да осигурят финансовите средства за нейното реализиране. Мисля, че има разбиране по този въпрос. Още от следващата седмица започва работа междуведомствена експертна група, която да направи първият план за 2015 г., след което ще разговарям с МФ, за да получи и тяхната подкрепа по отношение на финансирането на предвидените мерки", обобщи Николов.