Украинското вътрешно министерство има информация, че руските спецслужби планират да убият лидерите на сепаратистите, тъй като са нежелани свидетели, обяви съветникът на вътрешното ведомство Зорян Шкириак, предаде Интерфакс-Украйна.

„Основавайки се на информацията, която получихме, можем да предположим, че Кремъл е готов да „застреля" лидерите на руските терористични групи, действащи в украинските региони Донецк и Луганс", каза той пред украинската медия.

Той подчерта, че Федералната служба за сигурност и Главното разузнавателно управление ще се справят с Игор Гиркин-Стрелков (Стрелок), Игор Безлер (Бес) и един от лидерите на самопровъзгласилата се „Луганска народна република", Валерий Болотов.

Пристигнаха черните кутии от паднaлия в Украйна Боинг във Великобритания
Още...

Според него само един от терористите може да се върне в Русия като личен политически стратег на Кремъл. Шкириак има предвид Бородай.

Вътрешното ведомство отбелязва, че „след чудовищната терористична атака срещу малайзийския Боинг над Торез", извършен от руски експерти по противовъздушна отбрана, заедно с терористите на Безлер, „тези хора станаха нежелани носители на внушителни компрометиращи доказателства срещу руския президент".

Шкириак добави, че е наредено на руските граничари да не пускат сепартистите да влизат в Русия и да ги убият, ако се опитат да преминат през границата. Той подчерта, че вече има съобщени случаи за масови екзекуции на сепаратисти от отряди за отбрана на руско-украинската граница.

Вчера високопоставени представители на американското разузнаване обявиха, че Русия е отговорна за „създаването на условия", които са довели до свалянето на самолета на „Малайзия еърлайнс" над Украйна, но нямат доказателства за пряка намеса на руското правителство, предаде АП.

Берлин втвърди тона срещу Русия, иска светкавични санкции
Още...

Разузнавачите на САЩ са внимателни в оценките си, подчертавайки, че докато руснаците въоръжават сепаратистите в Източна Украйна, САЩ нямат пряко доказателство, че ракетата, която е свалила пътническия самолет, е дошла от Русия.

Самолетът най-вероятно е бил свален от зенитно-ракетен комплекс „Бук" (SA-11), използван от сепартистите в Източна Украйна, обявиха официалните представители на САЩ, позовавайки се на сателитни изображения, прихващачи и постове в социалните мрежи, част, от които са проверени от американски експерти.

Но представителите подчертаха, че не знаят кой е изстрелял ракетата и дали руски оперативни лица са били на мястото на изстрелване. Те също не са сигурни дали хората, изстреляли ракетата, са обучавани в Русия, въпреки че през последните седмици излезе информация, че Русия въоръжава и обучава сепаратисти.

Холандия прие първите тленни останки на загиналите в Украйна
Още...

По отношение кой е изстрелял ракетата, „ние не знаем имена, не знаем рангове и ние дори не сме 100% сигурни за националността", каза представител на САЩ.

Американските разузнавачи смятат, че най-вероятно самолетът е свален от сепаратистите погрешка. Те добавиха, че преди това са свалили 12 украински военни самолета.