Глоби от 600 до 850 лева са наказанията на двамата полицаи от Велинград, които застреляха 68-годишния гъбар Георги Божанов в началото на август тази година край село Дорково.

С постановената днес присъда Пловдивския Военно-окръжен съд освободи от наказателна отговорност Стоян Пачалов и Росен Овчаров, които първоначално бяха обвинени в убийство и ги призна за виновни за причиняване на смърт по непредпазливост, съобщава Дарик радио.

Двамата полицаи простреляха смъртоносно Георги Божанов край хижа над село Дорково, където са били пратени да огледат след провел се там събор. Двамата решили да изпробват служебните си пистолети и стреляли по импровизирани мишени.

Един от куршумите прострелял случайно намиращ се в местността гъбар.

Пачалов е осъден на глоба от общо 1500 лева за нереглемантирана стрелба със служебен пистолет и за причиняване по непредпазливост смъртта на Георги Божанов от село Дорково.

Вторият подсъдим Росен Овчаров е признат за виновен за стрелба със служебен пистолeт на необезопасено място, като му наложи административно наказание глоба от 600 лв.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Военно-апелативния съд.