Проливните дъждове, високата влажност и буйната растителност през пролетта са изключително благоприятно условия за повишаване броя на кърлежите. За това предупредиха от РИОКОЗ - София.

Разпространението на тези паякообразни в София не е много високо в сравнение с останалите региони на страната. Те не са особено опасни, но въпреки това са преносители на някои болести, предупреди Мариана Иванова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол".

Сред най-разпространените в България болести, причинени от заразени кърлежи, които са попаднали върху кожата на човек, са лаймска болериоза, марсилската треска, ку-терска, кримска хеморагична треска. По-рядко срещана е хоморагична треска с бъбречен синдром.

Повечето от тези заболявания преминават със симптоми на отпадналост, температура, мускулни и ставни болки и приличат на остри инфекциозни заболявания или на пневмонии.

Ако заразен човек не обясни на лекаря си, че има опасност да се е заразил от кърлеж, тези болести първоначално могат да бъдат лекувани като обикновени вирусни инфекции. От РИОКОЗ София посочиха, че тези заболявания много рядко - ако не бъдат лекувани поради немарливост - могат да доведат до фатален край.

За миналата година в София болните от лаймска болест са били 71 души, а в България те са общо 888. От марсилска треска е заболял едни софиянец, а в страната заразените през миналата година са били общо 657.

От ку-треска са заболели двама столичани, а 22 са общо случаите в България. Кримската хеморагична треска е рядко срещана за цяла България и за миналата година няма регистрирани случаи.

Съществуват т.нар. природни огнища, които са вид ендемични райони. За България такива райони са Великотърновски и района на Черноморието. Там вероятността човек да се разболее от някоя то тези болести е по-голяма.

За да се предпазим от кърлежи от РИОКОЗ съветват:

  • при излизане в неокосени тревни площи - паркове, градини или земеделски земи - ниви и ливади, да бъдем с подходящо облекло - светли дрехи, за да се вижда по-ясно кърлежа.
  • По добре е дрехите да покриват цялото тяло - ризи с дълги ръкави и дълги панталони, а крачолите на панталоните да бъдат в чорапите.
  • след подобно излизане експертите препоръчват да се извърши оглед на тялото.
  • Никога не трябва да се сяда директно на тревата, а да се носи одеяло или друга постелка.
  • Препоръчително е да се внимава повече при контакт със селскостопански животни.

Експертите предупредиха още, че ухапването от кърлеж не е съпътствано от болка и затова не се усеща. Опасността да бъдете ухапан от кърлеж е по-голяма през пролетта и есента, но не е изключено това да се случи и през летните горещини.

Разпространението на паякообразните е голямо, тъй като един женски кърлеж снася средно от 2000 до 15 000 яйца.

За първа година в София мероприятията по предпазване от кърлежи и по обработване на зелените площи в София са стартирали в най-подходящото време.

Подчертава се, че не става въпрос за унищожаването на биологичния вид кърлеж, а за предпазване на човека при по-голямата численост на насекомите. Такива дезакаризации ще бъдат извършени два пъти - сега, през пролетта, и втори път - през есента.

Обработени са площите на териториите на общински и държавни детски градини, училища и болници. От РИОКОЗ София призоваха гражданите и собствениците на домашни животни редовно да ги обезпаразитяват, за да не се стигне до заразяване.

При попадане на кърлеж върху тялото експертите съветват отстраняването да стане максимално бързо.

Ако се случи в населено място, веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Ако обаче няма такава възможност, най-добре е самият ухапан човек да го премахне.

За целта задължително трябва да бъде с ръкавици. Освен това трябва незабавно мястото на ухапването да бъде дезинфекцирано с йод или спирт. Не се препоръчва намазване на кърлежа с вазелин или масло преди отстраняването.

При поява на някои от симптомите задължително трябва да се потърси лекарска помощ.

От РИОКОЗ София съветват още, отстранените кърлежи да не се горят, а да се поставят в шише със спирт.