Звучи малко като парна космическа ракета, но времената го налагат - през февруари 2009-а в шоу-румовете ще видим дизелов Cayenne, пише Автопрес 2001.

През цялата история на марката надписът Porsche-Diesel се е появявал само веднъж - преди половин век подразделението Porsche-Diesel Motorenbau GmbH на Mannesmann AG усвоява по лиценз производство на трактори, проектирани от самия Фердинанд Порше.

При втория, вече днешен случай, моторът не е на Porsche, а е трилитров мотор на Аudi с мощност 240 к.с. и максимален въртящ момент от 550 Нм.
С шестстепенен автоматик Tiptronic S дизеловият Cayenne ще харчи средно 9,3 л нафта на 100 км път.

Не може да се каже, че марката Porsche се е спасила от кризата.
В Америка продажбите й паднаха с 40%, отложени са плановете по поглъщането на концерна Volkswagen, а в края на ноември за пръв път спря конвейерът на завода в Цуфенхаузен, където се правят моделите 911 и Boxster.

Интресното е, че в същото време в Щатите, където шестцилиндровият бензинов Cayenne се води евтин всъдеход, продажбите му нараснаха с 15%, което позволи на завода в Лайпциг да работи на пълен режим.

Дизеловите поршета в Щатите няма да се появят, а ще се реализират само в Европа, заради разликите в изискванията на законодателството за чистота на отработилите газове.