КНСБ категорично не подкрепя идеята за падане на мораториума за приватизация на лечебните заведения. Това се посочва в позиция на синдиката по предложените промени в Закона за лечебните заведения. Синдикалистите се аргументират с липсата на мотиви за ефекта върху достъпа и качеството на здравни услуги, както и финансирането им.

Припомняме, вчера зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обяви, че всички лечебни заведения, освен спешните отделения, ще могат да се приватизират. Той обясни, че могат да бъдат приватизирани и отделни сегменти (отделения).

Шарков опроверга информацията относно 67 болници, които ще отпаднат от забранителния списък за приватизация. Той посочи, че не знае нищо за такъв списък.

От позицията на КНСБ става ясно, че синдикатът приветства създаването на заведения за комплексни грижи за деца, на базата на съществуващите Домове за медико-социални грижи за деца. Според синдикалистите трябва да се преосмисли срокът, за който децата се приемат в тези заведения (до 3 години). Според тях не е ясно какво става след като този срок изтече и когато децата не са изведени в приемно семейство.

Синдикатът е внесъл в парламентарната Комисия по здравеопазване становището си по отношение на предложенията за здравна карта и какво представлява комплексна грижа. КНСБ ще предаде становището си и на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което ще се проведе на 3 юли, петък.