Хор, съставен от симпатизанти на ВМРО и Атака, поздравиха ДПС с българския химн „Мила Родино" и с „Шуми Марица".

Около 50-ина души се събраха пред централата на ДПС, за да изразят протеста си срещу скандалния отказ на ДПС общинарите от Кърджали да обявят ген. Васил Делов за почетен гражданин в областния град.

Те носеха ксерокопия на портрета на генерала и плакати с надписи: „Долу ръцете от Кърджали" и „Васил Делов - национален герой".

Адриан Асенов от Атака се оплака, че полицаите, които охраняват протеста са им взели димките: „Ние настояваме министър Цветан Цветанов да им разпореди и да ни върнат димките. Това е кражба."

От ВМРО настояват общинският съвет в Кърджали да бъде разпуснат, тъй като той е нелегитимен и не български; да се преразгледа решението за почитането на ген. Делов и партията на Ахмед Доган да бъде обявена за противоконституционна.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки изтъкна, че освобождението на Кърджали е част от националното освобождение и националното обединение.

Според него, след като тези съветници отказват да обявят ген. Делов за почетен гражданин, те отказват и акта на освобождението на града.
„Така ДПС ни показват какво ще стане, ако те са силни. Иначе 20 години ни говорят за права и свободи, и лицемерие, а когато имат мнозинство отричат освобождението на един български град", заяви Джамбазки и добави:
„Това биха правили и ако някога, за нещастие, отново са във властта. Това биха правили, ако успеят да превземат циганските катуни".

Според зам.-председателя на ВМРО с тези си действия тези общинари са показали всъщност какво значи „права и свободи" - диктат на една етническа турска партия, една антибългарска и антиконституционна партия, която е отрекла част от българската история.

„Паднаха всички маски и ясно се видя, че ДПС е една турска партия и защитава турските интереси", коментира още Джамбазки.

Той обясни, че не са водили диалог с партията на Доган, тъй като не знаел турски език и няма как да разговаря с тях: „Тези хора очевидно не разбират български език, не знаят в какво са се клели и с тези хора воденето на подобни разговори е загуба на време".

Според него с представителите на ДПС трябва да се разговаря за това как Турция трябва да ни се извини за геноцида и разграбването на тракийските българи и за 5-вековното турско робство.
Джамбазки изрази опасенията си, че когато ДПС са силни могат да решат да отменят и 3 март като национален празник на България или пък да направят етническия марш химн на Кърджали.

Освен че ще отидат в града да разговарят с местните по проблема, от ВМРО настояват и за среща с премиера Бойко Борисов.

Стана ясно, че подобни демонстрации като тази в София са се провели и в други градове на страната пред офисите на ДПС.