Нобеловата награда за мир тази година бе присъдена на китайския дисидент Лю Сяобо.

Тя се присъжда за "продължителната му и задълбочена борба за фундаментални човешки права в Китай".

Лю Сяобо е един от най-известните дисиденти в Китай и виден защитник на демократичните ценности.

Сяобо е в момента на 54 години.
През 1989 година той е един от участниците в протеста на площада Тиенанмън в Пекин и от тогава се намира под постоянното наблюдение на китайските власти.
След смачкването на демонстрацията от китайската милиция и военни, Сяобо прекарва около 20 месеца в затвора.

Решението на комитета в Осло предизвика недоволството на Китай.

Представител на външното министерство на Китай обяви Лю Сяобо за престъпник и предупреди, че това може да развали отношенията с Норвегия.

През юни 2009 година агенция Синхуа съобщи, че дисидентът е арестуван по обвинение за организиране на агитация с цел сваляне на държавната власт, преврат и промяна на социалистическия строй.

По данни на правозащитни организации обаче Лю Сяобо е бил арестуван още в началото на декември 2008 година.

Веднага след като комитетът в Осло обяви тазгодишния лауреат на нобеловата премие за мир, Германия, Франция, както и председателят на ЕП призоваха китайските власти за освободят от затвора дисидента.

През декември 2009 година китайски съд произнесе присъда от 11 години затвор за Лю Сяобо по обвинение за опит за сваляне на държавния строй. И в момента той се намира там.

Затова и Норвежкият нобелов комитет не е успял да уведоми Лю Сяобо за присъждането на премията. От комитета признаха, че не са успели да се свържат по телефона нито с него, нито със съпругата му.

Лю Сяобо е един от авторите на т.нар. Харта 08 - открито писмо, в което се призовават китайските власти да спазват правата на човека и да проведат политически реформи.
Харта 08 е подписана от повече от 300 общественици и борци за граждански права в страната.

Лю Сяобо неведнъж до този момент се е превръщал в точка на напрежение между Китай и Западния свят. САЩ и редица други демократични страни настояват за освобождаване на правозащитника.

На всички подобни призиви китайското външно министерство отговаря еднозначно: действията спрямо китайския гражданин стоят в руслото на китайските закони и се определят от компетентните органи.

През септември Китай призова Нобеловия комитет да не присъжда премията на дисидента.