Не знам дали осъзнаваме, но днешният ден е един особен за българския парламентаризъм.
За първи път един министър-председател се явява пред Народното събрание, не защото е принуден с акт, а в изпълнение на поетия ангажимент, че няма да превърне парламента в негова функция и ще бъде министър-председателя, който ще се отчита в края на всеки месец за изпълнението на всеки един ангажимент, който е поел.

Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Лютви Местан след изявлението на премиера пред депутатите за финансовото състояние на държавата.

Това е разликата между сегашния и предишния премиер, подчерта той. „Това е разликата между Пламен Орешарски и Бойко Борисов - при единия имахме непрекъснати закани, думи, думи, без никакъв резултат, но имахме и още нещо - една уникална медийна политика, която подменяше реалността с виртуалната реалност на управлението на ГЕРБ и в продължение на почти 3 години и половина българските граждани бяха в опиянението на месията Борисов", коментира ДПС лидерът.

Ние поехме отговорността в името на подмяната на месианското начало с ангажимент за изпълнение на ясна програма, от която българските граждани да усетят ползата не като сугестия, а като подобрение на жизнения стандарт, посочи Местан.

По думите само, ако бъдат изпълнени спешните мерки, предложени от Орешарски, ще видим социалния ефект за 3 месеца и той ще бъде по-висок, от това, което други правителства не са успявали да правят за цели 4 години.

„Убеден съм, че щом е поет ангажиментът, той ще бъде изпълнен, иначе просто нямаше да бъде поет", каза още Местан по адрес на Орешарски.

Вие ще видите: 5% намаление на цените на тока; увеличението на минималната работна заплата и то във стойности които синдикатите не можаха да мечтаят; увеличението на енергийните помощи и помощите и първолаците и от догодина връщане на швейцарското правило за индексиране на пенсията, припомни лидерът на ДПС.

„Заради емоцията на протестните действия всички тези рационални идеи могат да потънат до степен, че да загубим шанса всички тези ангажименти да се изпълнят. Това би било проява на престъпна безотговорност към интересите на бъллгарските граждани", допълни Местан и се обърна с напътствия към премиера: Вие ще продължавате да отговаряте на нападките към кабинета с конкретни политики и на ирационалните аргументи с още по-рационални конкретни предложения за изход от тежката социално -икономическа криза.

„Нека ГЕРБ да отсъстват. Има защо. Те нямат политически аргументи, с които могат да спорят с вас", обърна се Местан към Орешарски по повод отсъствието на депутатите на ГЕРБ от пленарна зала.

ДПС лидерът намекна и за това, че има информация как някои депутати на ГЕРБ в момента са по екзотични места извън страната.

"Ние от ДПС не сме доволни от това, че дясната половина на българския парламент е със свободни банки. Проява на цинизъм ще е, ако се окаже, че част от отсъстващите може би са някъде на екзотични места, каквито сигнали вече се получават", посочи той.

По думите му е ГЕРБ погълнала автентичното дясно, защото сега в Народното събрание е представено квазидясното. "Въпреки това, то трябва да заеме мястото си и да поеме своята политическа отговорност", смята Местан.

Ако някой се притеснява че кворумът зависи от ПП „Атака" и ако тази загриженост е истинска, нека се върнат в Народното събрание, за да не зависи кворумът от нито една от партиите в 42-то Народно събрание, призова лидерът на Движението за права и свободи.

„Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов "орева" Европа за това, че мнозинството зависи от единия глас на „Атака" и се оказа изведнъж, че „Атака" е антиевропейската, антидемократичната партия на България. Това е нещо, за което ДПС говореше през всичките годни на прехода и точно с тези аргументи се бяхме обърнали, когато точно с подкрепата на „Атака" Бойко Борисов състави своето мнозинство и бе избран кабинетът му", припомни ДПС лидерът и запита: „Тогава бяха ли антиевропейска партия? Бяха ли злодейската партия на България?".

Когато „Атака" ги подкрепяше, Бойко Борисов говореше дитирамби по адрес на Волен Сидеров и неговата партия, продължи Местан атаката си към бившите управляващи и попита: „И в тази връзка искам да попитам защо е този двоен аршин г-н Бойко Борисов?".

Местан припомни, че един от министрите в кабинета на Борисов бе Росен Плевнелиев - настоящият президент на Република България. „И за това нямаме право на двойни стандарти г-н президент и г-н Бойко Борисов", заяви ДПС лидерът.

„Можехте да бъдете моралните съдници на това, че БСП и ДПС зависят за осигуряване на кворума, ако бяхте проявили това мъжество през 2009 г. като откажете подкрепата на ПП „Атака". Тогава не само я приехте, вие го направихте въпреки предупрежденията на ДПС и БСП", отсече Местан.

Когато РЗС и Синята коалиция вече бяха свалили подкрепата си от правителството, близо година България се управляваше от двупартийна коалиция ГЕРБ-Атака, обвини ДПС лидерът. Няколко вота на недоверие не минаха единствено заради подкрепата на Атака, припомни още той.

Няма как след няколко години да предизвикате дебати и в Европейския парламент на тема ролята на Атака в българската политика. Това е без полза и е закъснялото ридание.

Тук става въпрос за закъсняла политическа съвест и единственото, което биха могли да направят по отношение на ролята на Атака е да наведат глави и да мълчат, защото те са първите, които легитимираха тази партия, подчерта Лютви Местан.
Ако те са искрени в своето покаяние единствено правилното нещо е да се върнат в Народното събрание, категоричен бе той.

Местан посочи, че най-големият ужас на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов е политическото време, с което би разполагал този кабинет, за да реализира програмата си. „Това разбираемо е ужасът на предишните управляващи, които искат бърз реванш и тежка политическа криза, за да не се занимава никой с наследството им", смята ДПС лидерът. По думите му страхът на предишните управляващи е, че ще се разкрие политическото покровителство над престъпните схеми и затова биха искали със всякакви средства се да предизвикват политическа нестабилност.

„Важното е, че рано или късно ще бъдем разбрани от по-голямата част от българското общество", заключи изказването си лидерът на ДПС.