България отказа предложената помощ от Израел за изпращенето на два израелски противопожарни самолета. Според оценка на Оперативния щаб българските екипи и доброволци са в състояние да се справят сами със ситуацията.
В следобедните часове днес огнищата в района на "Бистришко бранище" са поставени под контрол, прокопани са близо два и половина километра просеки.

Първоначално от Външно министерство излязоха с информация, че двата самолеета са излетели за България да помагат за пожара на Бистришко бранище.

От Министерството на вътрешните работи обаче изненадаха с новината, че огънят е овладян, страната ни благодари на всички свои партньори за готовността за помощ, но се отказваме от нея, тъй като можем да се справим и сами.

Във външното ни ведомство искрено бяха изненадани от това съобщение на „вътрешните" си колеги. Нямаме такива данни, знаем дори, че Израел поиска въздушен коридор за двата самолета, ни отговориха от МВнР.

По-рано бе съобщено, че израелското правителство е решило да изпрати в България два специални самолета Air Tractor за борба с незатихващия трети ден пожар на Витоша.

Това е информирал в телефонен разговор днес израелският министър на външните работи Авигдор Либерман българския си колега Николай Младенов.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че премиерът Борисов е приел предложението на колегата си Бенямин Нетаняху израелски самолет да се включи в гасенето на пожара на Витоша.

Всеки самолет е в състояние да превозва 3 тона вода. Самолетите се обслужват от четирима пилоти и четирима души наземен персонал, както и още 5 други специалисти.

Със самолетите ще пристигне и 2000 кг специализирано оборудване, вкл. пожарникарски маркучи. Самолетите вече са излетели от Израел и след две технически кацания се очаква да пристигнат в София в ранните часове утре.

По-рано днес Сърбия и Израел предложиха помощ на България за справяне с пожара, съобщи гл. Комисар Николай Николов. Става въпрос за въздушна помощ, тъй като за момента има достатъчно доброволци и пожарникари. По думите на Николов разрастването на пожара е незначително за разлика от вчера.

По обед се очаква да излети хеликоптер на гранична полиция с експерти от „Пожарна безопасност и защита на населението". Те трябва да огледат от въздуха района и да направят карта, на която да сравнят днешните с вчерашните размери на пожара.

Борисов готви „лекичко настъпване" на пожара
Още...

Три хеликоптера продължават да гасят пожара в местността „Бистришко бранище" на Витоша. Около 400 служители на МВР, Министерство на отбраната, пожарникари и доброволци са в планината и се борят с пожара.

Припомняме, пожарът продължава да бушува вече трети ден, като вчера хеликоптер на частна фирма замести двата военни хеликоптера до края на деня. Днес към двата хеликоптера на Министерството на отбраната също ще се включи трети - отново собственост на частна фирма.

Доброволците, които се допускат до пожара, преминават преди това през специален инструктаж. Целта е пожарът да не достигне до парк „Витоша", където лесно може да се разпростре.

Хеликоптерите продължават да изливат огромно количество вода по високия склон на пожара, близо до билото на планината, където положението е най-критично.

Модулна група от военно формирование 42 600 - Мусачево, в състав от 42 военнослужещи с 4 автомобила, се включват в съвместен отряд за ликвидирането на пожара в района на Витоша.

Те ще участват в изграждането защитни просеки за ограничаване разпространението на пожара. Командир на модулната група е подполковник Васко Михайлов.
Продължава участието на двата вертолета Ми-17 в действията по гасенето на пожара.

От щаба стана ясно, че през изминалата нощ пожарът не се е разпрострял на по-голяма площ, но по думите на главен комисар Николай Николов в момента се забелязва увеличение на засегнатата от пожара площ.

На място вече са столичният кмет Йорданка Фандъкова, както и министър Мирослав Найденов, които ще вземат участие в заседанието на щаба.

Няма разрастване на пожара, заяви министърът на земеделието и храните, който вече е в щаба в Бистрица.

Пожарът е локализиран. Вече 3 хеликоптера гасят. Около 300 доброволци има днес, които помагат. Отделно са екипите на пожарната и горските стопанства. Министерство на околната среда и водите е разрешило да се направят просеки, така ще се ограничи огнището, допълва Найденов.

Положението е най-критично в горната част на билото. Пред общината в Бистрица се събират доброволци, които се извозват нагоре в планината.

Хората, които се борят днес с пожара са повече, отколкото вчера, категоричен е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза, че няма нужда от повече доброволци и че огънят вече е ограничен откъм западната част.

Фандъкова изрази надежда до края на този ден или най-късно утре огънят да бъде локализиран, както и загасен до няколко дни.

Отхвърлена е идеята хеликоптер да доставя техника и хора на специално изградена площадка в планината заради риск за хеликоптера и самите хора, които превозва. Остава опцията за извозване на помпи с мулета и коне.

Доброволци с АТВ-та и мотори, с карти и джипиеси, обикалят и информират какви са мащабите на пожара. Други се качват от асфалта по черния път към хижа „Академика".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, заедно с няколко момчета от Бистрица, се качиха на морени, за да видят дали е възможно оттам да преминат хора с моторни резачки, които да направят просека. Засега положението не е критично.

Хеликоптер на Гранична полиция е заснел щетите и опасните направления на пожара. Засегнати са 150 дка гора, предстои и втори оглед. Огънят се е пренесъл към млада гора, отново в границите на резервата "Бистришко Бранище". Първоначалната преценка от сутринта, че горят 70 - 80 декара, се е оказала невярна заради нагънатия планински релеф.

Пълното овладяване на пожара ще продължи поне още 7 дни, коментира гл. комисар Николай Николов.

Димът, който се разнася над столицата не е опасен за жителите й, коментират от Българското дружество по белодробни болести.

Има опасност само за здравето на хората, които са в центъра на пожара, коментира пред БНР председателят на дружеството доц. Коста Костов. Те могат да получат дразнене на дихателните пътища, кашлица и други подобни симптоми.